Volledig scherm
Nielson ontving twee Edisons voor Nederlanstalig en beste Song (categorie) tijdens de uitreiking van de Edison Pop 2019 prijzen. © ANP

Zielsgelukkige Nielson wint twee Edisons: ‘Niet durven dromen’

videoZanger Nielson (Niels Littooij, 29) is met twee prijzen de grote winnaar van de Edisons geworden. Tijdens de uitreiking van gisteravond in de Amsterdamse Westergasfabriek won hij in de categorieën Beste lied (de elektropophit IJskoud) en Nederlandstalig (voor het album Diamant). 

Nielson, doorgebroken in de tv-talentenjacht De beste singer-songwriter van Nederland van Giel Beelen, ruilde afgelopen jaar zijn akoestische gitaarpop in voor synthesizers en dansbeats. De jury vond dat die stap zijn muziek meer diepgang heeft gegeven.

De muzikant, die nu ook in Wie is de Mol? te zien is, zegt in een emotioneel filmpje op Instagram dat hij zielsgelukkig is. ,,Dit is magistraal. Ik had dit niet verwacht, niet durven te hopen. Het is de bevestiging van een moeizaam proces.”

Ilse DeLange werd gekroond tot winnares van de Edison Oeuvreprijs. DeLange, afgelopen jaar 20 jaar in het vak, noemt de onderscheiding ‘een ongelooflijke bekroning op mijn loopbaan’. En ze is ‘nog lang niet klaar.’ De zangeres (41) kondigt onder meer een nieuw rootsalbum aan voor de tweede helft van dit jaar. Daarvoor werkte ze samen met de Amerikaanse meervoudige Grammy-winnaar en producer T-Bone Burnett.

Nieuwe richting

Zangeres Wende Snijders won haar vijfde Edison, dit keer voor het beste album van het jaar met het eveneens zeer elektronisch gekleurde Mens. Ook voor Douwe Bob was er een Edison. Hij werd bekroond in de categorie Pop vanwege de kwaliteit van zijn laatste album The Shape I’m in, waarop hij volgens de jury lef toonde door een nieuwe muzikale richting in te slaan.

Frenna, in wie sommigen dit jaar al een winnaar van nationale Popprijs zagen (uiteindelijk ging die afgelopen januari naar Ronnie Flex), won de categorie Hiphop voor zijn album Francis. De prijs voor beste dance-artiest ging naar producer San Holo (Sander van Dijck, 28), de band DeWolff won de categorie Rock met het album Thrust.

Davina Michelle (23), die verschillende hitrecords brak met haar nummer 1-single Duurt te lang, werd geëerd als beste nieuwkomer van het afgelopen jaar. André Hazes Jr. won in de categorie Hollands, die in het leven is geroepen om de Nederlandse volksmuziek ook een plek op het prijzengala te geven.

Een berichtje van een zielsgelukkige muzikant die niet weet hoe hij moet vertellen wat hij voelt. Zoveel liefde voor mijn team. Voor alles wat we samen hebben meegemaakt. I love you. ❤️

3,754 Likes, 118 Comments - Nielson (@nielsonmusic) on Instagram: "Een berichtje van een zielsgelukkige muzikant die niet weet hoe hij moet vertellen wat hij voelt...."