Volledig scherm
Gouden Bruiloft van de Berlicumse familie Wackerhuijsen in 1914. Op de achtergrond is veldwachter Smeekens nog zichtbaar. De foto is gemaakt op het Raadhuisplein Berlicum. © Heemkundekring de Plaets

50-jarige Heemkundekring vertelt geschiedenis van Berlicum

BERLICUM - Met een tentoonstelling en de presentatie van een boek staat Heemkundekring De Plaets komend weekend in Den Durpsherd stil bij het 50-jarig jubileum. Vrijdagavond om 20.00 uur neemt burgemeester Pommer het eerste exemplaar van het boek '50 jaar in voor- en tegenspoed' in ontvangst met daarin verhalen en foto's van 220 bruidsparen uit Berlicum en Middelrode die in de periode 1967-2017 hun 50-jarige bruiloft vierden. 

Zo'n gouden bruiloft zag er destijds heel anders uit dan nu. ,,Vroeger werd een stal schoongeveegd voor een feest dat drie dagen duurde. De straat werd versierd en de hele buurt was betrokken. De huisarts kwam in een mooie auto voorrijden en de harmonie bracht een serenade. Hoewel scheiden er toen nog niet bij was, waren gouden bruiloften in die tijd een zeldzaamheid omdat de mensen meestal niet zo oud werden", vertelt Theo Danen. 

De tentoonstelling zoemt in op het oprichtingsjaar van de heemkundekring: 1967. Dat jaar werd carnavalsstichting Dun Blaouwun Beer opgericht en overleed oud-burgemeester Van Rijckevorssel. Knipsels met lokale advertenties verraden iets over het dorpsleven van eind jaren zestig. Hotel Weltevreden zoekt een net meisje voor 'alle voorkomende werkzaamheden' en in het café Schouten wordt gekaart om geld in te zamelen voor een Lourdesreis. 

De tentoonstelling is zaterdag en zondag tussen 11.00 en 17.00u te bezichtigen in Den Durpsherd.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Boxtel e.o.