Volledig scherm
De Bevrijdingsboom bij de Gestelse toren is omgezaagd. Binnenkort starten de bouwwerkzaamheden aan een horecagelgenheid in het Gestelse centrum. © W Geurts

Bevrijdingsboom in Sint-Michielsgestel wijkt voor nieuwe centrum

SINT-MICHIELSGESTEL - Zwaar ronkend trekt het zaagblad van de motorzaag almaar diepere sporen in de vederes, de Bevrijdingsboom bij de toren op het Petrus Dondersplein. Een verbazend fikse klus voor de zagers, met een onvermijdelijke uitkomst: de Bevrijdingsboom in Sint-Michielsgestel is óm, verdwenen uit het hart van het dorp. Zo is ruimte geschapen voor de bouw van weer een nieuw deel aan het nieuwe centrum.

Vanuit haar rolstoel keek ook mevrouw Van de Loo - Van de Westelaken gelaten toe. Zij plantte na de oorlog, einde 1945, een boom als blijvend gedenkteken op het Gestelse plein. Niet deze boom, maar toch. De nu weggezaagde boom is de tweede Bevrijdingsboom, zo leert navraag. De eerste moest ruim veertig jaar terug al weg, vanwege de sokkel rond de toren. Een en al geschiedenis dus, terwijl Sint-Michielsgestel lonkt naar de toekomst.

Op de plavuizen rond de resterende houtsnippers van de intussen opgetakelde takken en stam staan in het wit hoeken gekalkt. Hiermee de plek aanduidend voor een horecagelegenheid, die Gestel ander leven in het dorpshart moet brengen. Wellicht dat mevrouw Van de Loo- Van de Westelaken een schijf Bevrijdingsboom nog krijgt thuisbezorgd. Als dierbare herinnering.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement