Volledig scherm
De drukke Hoogstraat houdt veel inwoners van Berlicum flink bezig. © Bart Coolen

Bezorgdheid om 'gevaarlijke' weg in Berlicum: 'Je moet ontzettend opletten'

BERLICUM – Het gevoel dat de Hoogstraat in Berlicum onveilig is voor met name fietsers en voetgangers wordt breed gedragen. Dat bleek donderdag tijdens een drukbezochte inventarisatieavond, georganiseerd door de Gestelse afdelingen van het CDA en de VVD. 

 De Hoogstraat is berekend op 5000 auto’s per dag, maar op weekdagen rijden er gemiddeld 10.000. En dat cijfer dateert uit 2011, terwijl in de tussentijd een nieuwe woonwijk is gebouwd met een ontsluiting op de Hoogstraat. 

Hoewel de cijfers anders uitwijzen (in de periode 2011-2015 gebeurden er ‘slechts’ 3 ongevallen), ervaren veel inwoners de Hoogstraat als gevaarlijk. Met name de aansluitingen vanaf de Apollostraat, het Mariendaal en Veedijk zijn onoverzichtelijk.

 ,,Het bushokje bij Mariendaal belemmert het zicht op de Hoogstraat. De oversteek is vooral voor kinderen erg gevaarlijk”, zegt Niels Schweig (30) die sinds anderhalf jaar in de nieuwe wijk Beekveld woont. ,,Mensen moeten allerlei fratsen uithalen om aan de overkant te komen. Je moet ontzettend goed opletten. De gemeente heeft de plicht om de verkeersveiligheid op de Hoogstraat te verbeteren”, voegt Jan van der Krabben toe. 

Recht op verkeersveiligheid

Aan de hand van stellingen en kaarten konden de ruim 70 bezoekers van de inventarisatieavond hun mening ventileren. Vooral de stellingen over het handhaven van verkeersregels, de gelijkwaardigheid van verkeersdeelnemers en het recht op verkeersveiligheid scoorden hoog. Ook de stellingen over een goede doorstroming, tegengaan van stank en geluidsoverlast en het weren van doorgaand vrachtverkeer scoorden goed.

 Hoewel de avond niet was bedoeld om al met concrete oplossingen te komen, pleitten sommige inwoners voor verhoogde zebrapaden, aanleg van trottoirs aan beide zijden of een complete reconstructie van de Hoogstraat. In november volgt een tweede informatieavond waarbij verder wordt ingezoemd op mogelijk oplossingen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Boxtel e.o.