Volledig scherm
© Thinkstock

Bibliotheken De Meierij vechten voor goede toekomst

SINT-MICHIELSGESTEL - De Meierij-bibliotheken Schijndel en Sint-Oedenrode zouden overwegen zich aan te sluiten bij de Bibliotheken Noord-Oost Brabant. De bibliotheken in Sint-Michielsgestel, Berlicum en Vught komen onder de vleugels van de Bossche bibliotheek en alle bibliotheekactiviteiten in Haaren worden vanuit Tilburg geregeld.

Het zijn opties die momenteel per gemeente worden bekeken en berekend. Dominostenen eigenlijk want het uit de bibliotheekorganisatie stappen van een of meerdere deelnemers kan gevolgen hebben voor de rest. „En die beslissingen worden niet door ons genomen maar door de gemeenten”, licht interim-directeur Geja Olijnsma van bibliotheek De Meierij toe. Ze benadrukt dat er nog lang geen beslissingen genomen zijn. "Dat duurt nog maanden", verwacht ze.

Voor de gemeente Sint-Michielsgestel is wethouder Koos Loose honderd keer positiever over de toekomst van de Gestelse bibliotheken dan enkele maanden geleden. Gesprekken met Olijnsma en Hans Derks, directeur van de bibliotheek Den Bosch hebben hem ervan overtuigd dat het Gestelse model - vijftig procent bezuinigen op subsidie maar wel drie vaste bibliotheken, schoolbibliotheken en meer activiteiten - toch mogelijk is.

De bibliotheek van Boxtel lijkt even buiten schot te blijven. Boxtel heeft nog drie jaar een overeenkomst met De Meierij. Vught heeft, net als Haaren eerder, voor de bibliotheek de subsidiekraan dichtgedraaid.