Volledig scherm
De coördinatie rondom de verplichte opvang van vluchtelingen in gemeenten is ontzettend lastig. Het Brabants Dagblad zet in de krant van zaterdag 23 april de grootste valkuilen op een rij. © Julius Wintermans/BD

Burgemeester Sint-Michielsgestel: 'Asielplan een van zwaarste klussen in loopbaan'

SINT-MICHIELSGESTEL - Hij loopt als burgemeester al heel wat jaartjes mee, maar een zwaardere klus dan het Brabantse asielplan kreeg Jan Pommer (64, Sint-Michielsgestel) zelden. "Het is echt een heel pittige opdracht."

Onder leiding van de Brabantse commissaris van de koning hebben alle Brabantse burgemeesters met elkaar afgesproken om elkaar te verplichten een bepaald aantal vluchtelingen in hun gemeenten op te nemen.

In totaal moeten er voor eind 2016 nog 7.209 bedden gevonden worden. Dat overleg vindt plaats in zogenaamde subregio's. Pommer, sinds 1990 burgemeester van achtereenvolgens Ammerzoden, Maasdriel en Gestel, is voor de subregio Meierij (Sint-Michielsgestel, Boxtel, Haaren, Heusden, Den Bosch, Vught) gevraagd de coördinatie op zich te nemen.

Druk op schouders
Samen moeten de zes gemeenten nog 778 asielzoekers huisvesten in een azc of noodopvang. Daar moeten een of meerdere locaties voor worden gevonden. "Iedereen doet zijn stinkende best hoor. Maar ik ga niet ontkennen dat ik een flinke druk op mijn schouders voel. Ik ben op basis van lange ervaring voor deze rol gevraagd, dus dan wil je de aantallen halen die je mee hebt gekregen. Maar ik kan niemand dwingen. Al ga ik op mijn kop staan, ik ben afhankelijk van anderen." Toch hoopt Pommer er met zijn collega's uit te komen. "De sfeer is goed, het is een open en respectvol gesprek. En niemand probeert met slinkse onderhandelingstactieken onder zijn verantwoordelijkheid uit te komen."

Lees meer over de opvang in de regio op bd.nl/vluchteling.

Boxtel e.o.