Volledig scherm
Visnet aan wal met verschillende vissoorten, Martijn Schiphouwer heeft een snoek in zijn hand. © A Vddungen

De stromende Aa ideale herberg voor allerlei riviervissen

MIDDELRODE - De visexcursie van zaterdagmiddag bij het Gewads brugje bij Seldensate bevestigt de toename van een diversiteit aan vissoorten in de Aa. Zo'n 15 soorten vis werden waargenomen.

Samen met vrijwilligers en een medewerker van Waterschap Aa en Maas ging Martijn Schiphouwer, visecoloog van RAVON, vanmiddag met sleepnetten en schepnetten op visexcursie om de visstand te peilen.

Onder meer een snoek van zo'n 35 centimeter, riviergondel, kleine roofblei, baars, pos, bermpje, marmergondel (oorsprong de Donau), maar ook de Amerikaanse rivierkreeft lieten zich zien. Eerder werd ook de kopvoorn aangetroffen, wat betekent dat de Aa goed hersteld is. Kopvoorns zijn zeldzaam in Nederland en stellen kritische eisen aan hun leefgebied; stromende wateren met een natuurlijk karakter.

Herinrichting

De herinrichting van het beekdal van de Aa tussen Den Bosch en kasteel Heeswijk, door toedoen van Waterschap Aa en Maas en andere partijen, is goed uitgepakt. De habitatkwaliteit voor vissen is sterk verbeterd in de Aa. De eerder rechtgetrokken beek meandert richting Den Bosch, barrières voor vissen zijn verdwenen en landbouwgebieden worden ingezet voor waterberging. Het resultaat is een afwisselend en dynamisch beekdal met ruimte voor water, natuur en recreatie.
Schiphouwer geeft zijn waarnemingen van deze visexcursie door aan de Nationale Databank Flora en Fauna.

Lees maandag meer in het Brabants Dagblad.

Volledig scherm
Twee sleepnetten in het water komen bijelkaar en worden aan wal getrokken © A Vddungen
Volledig scherm
Martijn Schiphouwer vertelt over de kenmerken van de verschillende vissoorten visvangst © A Vddungen
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement