Volledig scherm
Piet van Drunen. © Sandra Peerenboom

Dwarslaesie na koprol met fietscross, maar Piet (74) is een vechter: 'Ik haal het onderste uit de kan'

SINT-MICHIELSGESTEL - Binnen zitten is ook niet alles voor ouderen op een zomerse dag. Daarom gaan we deze vakantie elke week met iemand de hort op. Deze week met Piet van Drunen. 

Piet van Drunen (74) uit Sint-Michielsgestel liep vier jaar geleden een hoge dwarslaesie op toen hij wielrennend in de Drunense Duinen met zijn trapper achter een boomstronk bleef hangen en gelanceerd werd. Op De Ruwenberg liggen dierbare herinneringen aan de veldrijdcrosses waar hij als vrijwilliger veel tijd instak met de Gestelse fietshelden vader en zoon Groenendaal.

,,Op De Ruwenberg zette ik het parcours uit voor de veldritten. Het waren hoogtijdagen voor mijn grootste passie veldrijden." Rein Groenendaal, voormalig Nederlands kampioen veldrijden, dook op nagenoeg dezelfde plek in de Drunense Duinen van zijn fiets als Van Drunen luttele maanden daarvoor. ,,Al moest Rein wel een tijd een haloframe dragen, uiteindelijk kwam hij er goed mee weg. Daar ben ik blij om; ik heb hem er zelfs mee gefeliciteerd."

De vechtersmentaliteit die hij opdeed met het wielrennen helpt hem. ,,Ik zei bij het veldrijden altijd tegen mezelf 'nog twee seconden volhouden', waarna er nog twee volgden en zo verder. Het onderste uit de kan halen, dat is de kurk waar ik nu op drijf. Na mijn revalidatie in de Sint Maartenskliniek kon ik niets. In Oud-Beekvliet trof ik fysiotherapeut Harry; zijn naam staat met gouden letters in mijn hart. Hij vroeg me wat ik wilde, terwijl in de overdracht niet veel meer stond dan 'probeer alles maar een beetje soepel te houden'. Met hem en Marlies, mijn vrouw, ben ik hard gaan trainen. Eerst spierversterking, de volgende etappe was gaan staan. Ik heb toen drie minuten gestaan en gehuild."

Bijna 50 jaar zijn ze samen, na hun huwelijk trokken ze naar Gestel. ,,De dwarslaesie heeft onze relatie veranderd. Vroeger fietsten we achter elkaar, nu zitten we naast elkaar. Het heeft ons dichterbij elkaar gebracht."

Boxtel e.o.