Volledig scherm
De Brabantse Hoeders presenteren de natuurvlag. © Willem Geurts

Eerste steen en Brabantse vlag in bloemen op Haanwijk in Sint-Michielsgestel

SINT-MICHIELSGESTEL – Even was Landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel het culturele centrum van Brabant. Dit dankzij 2 initiatieven die vrijdagmiddag werden gepresenteerd.

Commissaris van de Koning Wim van de Donk legde de eerste steen van een te restaureren tuinmuur rond het oude gebouw. Kort daarop waren het de Brabantse Hoeders die de Brabantse vlag in bloemen toonden aan de verschillende genodigden, afgevaardigden van provincie, gemeente en diverse (milieu- en landschaps)organisaties.

Er zijn grootse voornemens om rond het landgoed en directe omgeving natuur en cultuur bijeen te brengen. “Maar ook de economie”, zei directeur Jan Baan van het Brabants Landschap, “want met het inrichten van het ‘Landschap van de Verbeelding’ moet deze buitenplaats internationale allure krijgen.” Hij doelde op de nog aan te leggen beeldentuin.

Het gebied rond Haanwijk kent een rijke historie. De Romeinen huisden inde nabije omgeving, Frederik Hendrik nam het op tegen de Spanjaarden. Dat, maar ook qua bodemstructuur, de ontginning van die bodem, de landgoederen, maken Haanwijk tot een gebied met veel perspectief. “Een oord dat mensen naar buiten moet lokken”, zo zei Martijn Fliervoet van het Brabants Landschap. Vrijdagmiddag was het startschot.

Volledig scherm
Commissaris van de Koning Wim van de Donk legt de eerste steen voor de restauratie van de tuinmuur op Haanwijk © Willem Geurts