Volledig scherm
Boerderij Out-Herlaer in Sint-Michielsgestel wordt opgeknapt. © Marc Bolsius

Gestelse boerderij Out-Herlaer in 2016 openbaar verkocht

SINT-MICHIELSGESTEL - Boerderij Out-Herlaer aan het Dooibroek in Sint-Michielsgestel wordt door de provincie Noord-Brabant in 2016 bij openbare verkoop verkocht. Een van de potentiële geïnteresseerden is Het Brabants Landschap dat dit gebied een natuurhistorische en museale bestemming wil geven.

Bij die openbare verkoop telt niet alleen de hoogste prijs maar ook het plan dat een koper neerlegt voor de toekomst van Out-Herlaer. "Het zal op meerdere punten beoordeeld worden", zegt een woordvoerder van de provincie Noord-Brabant, de huidige eigenaar van het landgoed. "Het is zonder meer al een rijksmonument, daar moet een koper met het maken van zijn plannen rekening mee houden. En verder willen we in dat gebied natuurontwikkeling, dat is een ander belangrijk onderdeel van het plan", aldus de woordvoerder.

Landgoed
Bij de boerderij - gebouwd op de resten van kasteel Out-Herlaer - hoort een landgoed met een omvang van 32 hectare. Voordat het historische pand verkocht wordt, zullen eerst de verschillende bijgebouwen gesloopt worden. De sloop hiervan start voor zo ver nu bekend in februari. Daarna wordt een openbare verkoop onder voorwaarden uitgeschreven.

Stallen
De koper van het landgoed zal niet alleen geld moeten reserveren voor de koop van Out-Herlaer, maar moet ook zijn eigen toekomstplannen kunnen uitvoeren. Voordeel is dat overbodige stallen door en op kosten van de provincie worden afgebroken.

Boxtel e.o.