Volledig scherm
Koningin Truus van der Schoot © Willem Geurts

Gestelse Gildedag in Sint-Michielsgestel vooral kleinschalig en knus

SINT-MICHIELSGESTEL – De Gestelse Gildedag was zaterdag voor een kleine 40 ‘nieuwelingen’ een eerste kennismaking met de zo traditionele gilde-activiteiten.

Zo stond een viertal vrouwen rond de schutsboom voor hun onderdeel. Femke van den Braak had net haar schoten gelost. En, met een brede lach vertelt zij over haar ervaring. ,,Het ging beter dan verwacht”, zegt Femke, ,,maar het is een goede oefening voor straks.” Dat 'straks' is later op deze Gildedag, als alle deelnemers schieten om zich uiteindelijk tot Gestels Gildekoning(in) te mogen kronen.

'Fantastische plek'
Die ambitie heeft Bert van Zandvoort niet. Hij schoot raak met slechts 1 van zijn 4 patronen. Intussen heeft hij de Kruisboog ook al mogen proberen. ,,Twee van de drie raak”, glimlacht Van Zandvoort. Hij is erg te spreken over de organisatie, en vooral over de locatie. ,,Dit hier is een fantastische plek om juist zo’n evenement te houden, vindt de geboren Gestelaar, die nu in Schijndel woont.

Hoogtepunt op zondag
Adriaan van Breugel, deken-schrijver bij het organiserende Sint Anthonius en Sint Barbara Gilde toont zich tevreden. De vooruitzichten zijn goed. Want de Gestelse Gildedag is onderdeel van heel weekeinde vol activiteiten. Het hoogtepunt moet zondag plaatsvinden. Dan kunnen bezoekers zich helemaal wanen in een 'middeleeuwse' entourage. Dan strijden liefst 9 gildes van de Dommelgroep in vol ornaat tegen elkaar.

Volledig scherm
Femke van den Braak legt aan bij het geweerschieten © Willem Geurts

Boxtel e.o.