Volledig scherm
© Cor de Kock

Gestelse Roxane van Iperen verbaast zich over de wereld

SINT-MICHIELSGESTEL - Schrijfster Roxane van Iperen, moeder van drie kinderen en opgegroeid in Sint-Michielsgestel, verbaast zich met regelmaat over de wereld waarin we leven. Als juriste, onderzoekster en publiciste over de ontwikkelingen bij aandeelhouders en mensenrechten signaleert ze regelmatig dat het niet lekker loopt met onder meer het Europese asielbeleid.

,,Politici willen niet aan een asielbeleid beginnen totdat het aan je deur komt. Maar vrijheid van goederen en vrij reizen van personen hebben echt met elkaar te maken.'' Als schrijfster heeft ze net haar eerste roman afgeleverd, genaamd Schuim der aarde. Hierin staan te vondeling gelegde Braziliaanse kinderen centraal. Ze worden geadopteerd door stadse mensen of komen – als niemand ze wil – terecht in de woestijn in een soort slavernij.

Onwetendheid
Mensen die naar Brazilië gaan, ook sporters, moeten het verhaal van verschillende kanten kennen, vindt ze. Dus niet allen het mooie Brazilië met stranden en mooie vrouwen.

Ze verbaast zich over Brazilië, de Olympische Spelen en de onwetendheid van sporters en anderen over het geweld in dit land. „Weet je dat in Brazilië jaarlijks 60.000 mensen worden vermoord? Dat is meer dan Syrië en Irak bij elkaar. En per week worden tien mensen door de politie doodgeschoten. Gewoon geëxecuteerd, in de achterbak van een auto geflikkerd en ergens begraven. Ik vind wel dat mensen moeten weten hoe de werkelijkheid in Brazilië is”, betoogt Van Iperen.

Op woensdag 20 juli geeft de schrijfster om 19.30 uur een lezing in boekhandel Heinen aan de Kerkstraat 27 in Den Bosch.

Lees het laatste nieuws over de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en de Brabantse deelnemers op bd.nl/rio2016.

Boxtel e.o.