Volledig scherm
De Gemondse veehouder Gerry Essers vreest een moeilijke toekomst. © Willem Geurts

Gestelse veehouders vrezen nieuwe geurnormen

SINT-MICHIELSGESTEL – Veehouders in de gemeente Sint-Michielsgestel kijken bevreesd uit naar de nieuwe Geurverordening. Een ontwerp is in september door de gemeenteraad vastgesteld. Donderdagavond uitten drie veehouders tegenover de gemeenteraad hun zorgen bij de naderende strenge regelgeving.

De Gemondse veehouder Gerry Essers vreest een moeilijke toekomst ingeval zijn zoon het bedrijf zou gaan overnemen. ,,Nu blijven wij binnen de norm, met de nieuwe Geurverordening komen we in een overbelaste situatie.” Volgens de Gemondenaar ontstaat voor de veehouders een somber toekomstperspectief. Als deelnemer van de Klankbordgroep voelt hij zich genegeerd. Volgens hem wordt volkomen voorbijgegaan aan de afname van de geuremissie sinds 2008. Die zou zo’n dertig procent bedragen.

Toekomstperspectief
De mening over een ontbrekend toekomstperspectief was ook Willem van den Akker uit Middelrode toegedaan. Opgehouden door een uitblijvend bestemmingsplan vreest ook hij dat voor zijn bedrijf van verder ontwikkelen straks vrijwel geen sprake meer kan zijn. ,,Ik wilde een stal bouwen, alles is bijna rond en nou dit!” aldus Van den Akker.
Ook Pedro van Hedel, voorzitter van de ZLTO Sint-Michielsgestel maakte zijn punt. ,,Wij krijgen te maken met een opeenstapeling van regels. Het voorstel is behoorlijk scherp. Wat wij willen is een gezonde sector, niet een die onze concurrentiepositie verslechtert.”

Begin februari volgt de definitieve vaststelling van de Geurverordening.

Boxtel e.o.