Volledig scherm
Landhuis Haanwijk in Sint-Michielsgestel wordt gerestaureerd. Oude funderingen rondom het huis worden verwijderd. © Roel van der Aa

Getimmer in het bos: kasteel Haanwijk krijgt een flinke opknapbeurt

SINT-MICHIELSGESTEL - Het is een flinke klus, maar dan heb je straks ook wat. Het monumentale landhuis op landgoed Haanwijk wordt gerestaureerd. In het pand komt waarschijnlijk een horecagelegenheid.

De stenen brokkelen af, het dak lekt, het muurtje in de tuin is ingestort. Dat de renovatie van het oude landgoed (eigendom van Brabants Landschap) hard nodig was, kon je rustig stellen. Het kleine kasteel met haar karakteristieke kleine torentje stamt dan ook deels al uit 1649.

Quote

We besteden veel aandacht aan het behoud van alle authentie­ke elementen

Wessel Zonneveld, bouwcoördinator

Houten ijskast
Het komende jaar wordt het monumentale landhuis in de bossen bij Halder van binnen en buiten aangepakt door het Veghelse bouwbedrijf Van de Ven. De restauratie moet het vervallen pand zijn oorspronkelijke allure teruggeven, vertelt bouwcoördinator Wessel Zonneveld. ,,We besteden daarbij veel aandacht aan het behoud van alle authentieke elementen, zoals de schouwen en het marmerwerk en de mooie gedecoreerde houten trap en een oude houten ijskast.”

Nieuwe bestemming
Als het aan Brabants Landschap ligt krijgt het kasteeltje – dat tot nu toe gesloten was voor publiek – straks een nieuwe, openbare bestemming. Het wordt opgenomen in de grote plannen die de natuurbescherming heeft met het hele gebied Oud-Herlaer waarin Haanwijk ligt. Daar komt een buitenmuseum: een zogenaamd museaal landschap waar kunst, natuur en cultuurhistorie samenkomen, vergelijkbaar met het Kröller Müller. 

Het plan is om van landgoed Haanwijk een horecagelegenheid te maken. In de ommuurde binnentuin komen beelden in te staan. De restauratie is medio augustus 2018 gereed.  

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement