Het bordje bij de stokkapel van Antonius abt.
Volledig scherm
Het bordje bij de stokkapel van Antonius abt. © Rianneke Mees

Heemkundeclub Den Dungen gaat niet terug in de tijd maar met de tijd mee

DEN DUNGEN - Het begon met een boos mailtje, dat de bordjes bij de historisch interessante plaatsen in Den Dungen zo vies waren. Dus ging voorzitter van de Dungense heemkundevereniging Cor Schakenraad met een poetslap op pad. Toen zag hij hoe slecht ze er aan toe waren. In plaats van poetsen werd het vervangen. En ja, dan maar gelijk eigentijds maken.

Dus staan er nu in en om Den Dungen negen nieuwe bordjes, voorzien van onder meer een QR-code. Zo kan de fietser of wandelaar extra informatie en filmpjes downloaden op z’n smartphone. Eind mei is de route van tien kilometer officieel geopend. Van de vijftig routes die Schakenraad er toen neerlegde in de Litserborg, zijn er nu nog maar drie over.

De vernieuwde fietsroute is een van de onderdelen van het jubileumjaar van de heemkundevereniging. De club viert dit jaar het 50-jarig bestaan. Is er dan nog wel wat ‘nieuwe’ geschiedenis te vinden? Jawel hoor, verzekert Schakenraad. ,,Juist door internet. Je hoeft niet altijd meer naar een archief toe en er is veel meer beschikbaar. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met Dungenaren die bij de VOC zaten. En kunt wat je vindt ook mooier presenteren.’’ Op de website van de vereniging staan bijvoorbeeld bijna vijfduizend bidprentjes.

Jubileumboek

Een heemkundevereniging zou geen heemkundevereniging zijn als het jubileum niet met een boek herdacht zou worden. Daar wordt nu de laatste hand aan gelegd. Woensdag 27 september wordt het gepresenteerd. De driehonderd leden van de vereniging krijgen er sowieso een. Daarnaast verwacht Schakenraad, die zelf ook een deel schreef, er nog zeker driehonderd te verkopen.