Volledig scherm
Niek van de Wal © Willem Geurts

Historische allure van Kringgildedag Dommelgroep in Sint-Michielsgestel

SINT-MICHIELSGESTEL - De Kringgildedag Dommelgroep, met 8 gildes in Park Klein Ruwenberg speelde zich zondag af in een schitterende entourage. Een evenement met historische allure. Gastheer Gilde Sint-Anthonius en Sint Barbara uit Sint-Michielsgestel had haar zaken tot in de puntjes voorbereid. Vanaf de ochtend, met gebakken eieren voor de gasten tot aan de spelen in de namiddag, het was een en al traditie.

Die handhaven is van belang, vond ook wereldlijk gezagsdrager burgemeester Pommer in zijn korte rede. Deze volgde nadat de vaandrig de eed van trouw had gezworen aan het gezag. ’s Ochtends al had pastoor As in de Michaëlkerk die eed aan het kerkelijk gezag ingewilligd.

Met een wederom indrukwekkende opmars toonden de 8 aanwezige gildes zich aan de coryfeeën en het publiek. Daarna was het woord aan de koningen van de Dommelgroep. Om met elkaar uit te maken wie zich Koning (of Koningin) mag noemen van deze regio. Dan is het podium aan de gildebroeders en – zusters. Zij bekampen elkaar met schieten en in muzikale onderdelen. Allemaal helemaal conform de eeuwenoude voorschriften van het gilde.

Bert Sidler van het Vughtse gilde werd koning bij de Kringgildedag in Gestel.

Volledig scherm
Kringgildedag © Willem Geurts
Volledig scherm
Kringgildedag © Willem Geurts
Volledig scherm
Bert Sidler van het Vughtse gilde werd koning bij de Kringgildedag in Gestel. © Willem Geurts

Boxtel e.o.