Volledig scherm
Volkszanger en oud-zaalvoetballer John de Bever uit Berlicum. © ANP Kippa

John de Bever lift lachend mee op EK-succes: 'Het is een gekkenhuis'

BERLICUM - Het EK-succes van de Oranje Leeuwinnen legt ook volkszanger John de Bever uit Berlicum geen windeieren. Zijn succesnummer Jij Krijgt Die Lach Niet Van Mijn Gezicht werd door de voetbaldames na elke overwinning uitbundig meegebruld, ook na de gewonnen finale van zondag.

En dus staat ook De Bever maandagavond om tien over half acht op het huldigingspodium in Utrecht, om 'samen met die meiden' de speciaal bewerkte EK-versie van zijn hit te zingen. ,,Het is heftig vandaag, maar leuk", zegt De Bever via de telefoon. ,,Iedereen belt. Ik ben al bij 3FM geweest, Radio 538, RTL Boulevard wil me spreken, Jinek, RTL Late Night... Het is een gekkenhuis. Maar ik kan natuurlijk niet alles tegelijk doen."

Toen afgelopen vrijdag duidelijk werd wat voor een 'hype' zijn liedje begon te worden, had hij contact met zijn vriendin en smartlapcollega Marianne Weber, die in Spanje zat. ,,Zij heeft 's nachts de tekst van het nummer bewerkt en zaterdagochtend heb ik het vervolgens op een rook in de studio ingezongen."

'Leuker dan Jupiler League'

Critici die de afgelopen weken beweerden dat het vrouwenvoetbal nog steeds niks voorstelt, 'snappen het niet goed', vindt De Bever, die zelf op hoog niveau zaalvoetbalde. ,,Zaalvoetbal was in Nederland ook een ondergeschoven kindje. Intussen wist ik wat ik er elke dag voor moest doen: trainen, eten, rusten, nooit op stap. Die meiden doen er ook alles voor, en weet je? Ik kijk liever naar de Oranje Leeuwinnen dan naar een wedstrijd in de Jupiler League (eerste divisie, red.), waar ze de bal elke wedstrijd 35 keer achterin heen en weer schuiven. Die meiden voetballen echt voor het plezier, voor de eer, niet voor het geld. Ze hebben mijn hart gestolen. Ik ben supertrots, niet alleen omdat ze steeds 'Die Lach' zingen. Dit hadden we nodig als Nederland, een keer een mooi succes."

Boxtel e.o.