Volledig scherm
Gymnasium Beekvliet. © Google Streetview

Kaart | Gymnasium Beekvliet krijgt titel Excellente School

SINT-MICHIELSGESTEL - Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel krijgt de titel Excellente School. Het nieuwe predicaat is geldig tot en met 2018, tenzij blijkt dat de middelbare school niet meer aan de voorwaarden voldoet.

Maandag kregen 54 scholen door heel Nederland te horen dat ze die eretitel de komende jaren mogen voeren. Het totaal aantal scholen dat uitblinkt, staat nu op een recordaantal van 183. Landelijk gezien gaat om 26 basisscholen, 25 middelbare scholen en 3 scholen voor speciaal onderwijs.

Beekvliet is de enige school in het verspreidingsgebied van het Brabants Dagblad die is benoemd tot nieuwe excellente school. Openbare basisschool de Bolster, Speciaal Onderwijs Kentalis Rafael en Voortgezet Speciaal Onderwijs Kentalis Rafael uit Sint-Michielsgestel mogen het predicaat Excellente School voeren tot en met 2017. Ook openbare basisschool De Wizzert uit Zeeland, basisschool KC de Haren uit Den Bosch en Speciaal Onderwijs Kentalis Talent uit Vught behouden de vorig jaar verkregen titel tot en met 2017.

De Wizzert heeft nog geen nieuwe aanvraag gedaan om vanaf 2018 mogelijk opnieuw het predicaat 'excellente school' te kunnen voeren. ,,Wij hebben het predicaat in 2015 gekregen omdat wij goed scoren op 'schoolklimaat'en 'kwaliteitszorg'. Wij vinden deze titel een mooie stimulans voor onze school", aldus directeur Barbara van Donkelaar-Van Sleeuwen van De Wizzert.Waarom de overige scholen in 2018 geen excellente school meer zijn, is vooralsnog niet bekend.

Excellente school
Om een excellente school te zijn, moeten scholen laten zien dat ze excelleren op het gebied van schoolresultaten, bevlogen docenten, vernieuwend onderwijs of het begeleiden van leerlingen met een achterstand. Dat wordt getoetst door een onafhankelijke jury. Aanvankelijk gold de titel maar voor één jaar, maar inmiddels mogen de uitblinkers zich drie jaar lang excellent noemen.

Scholen komen sinds 2012 in aanmerking voor het predicaat, waarvoor ze zich zelf moeten aanmelden. Sinds die tijd verdubbelde het aantal excellente basisscholen (van 31 naar 69) en mochten vier keer zoveel vmbo’s, havo’s en vwo’s zich excellent noemen (van 22 naar 93).

'Geen genoegen nemen met voldoende'
Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs is blij dat alle schoolsoorten in het voorgezet onderwijs zich onderscheiden. ,,Het moet niet uitmaken op welk niveau je onderwijs krijgt: het moet overal goed zijn.” Dekker was in 2012 de eerste die de – toen 53 – eretitels voor uitmuntende scholen toekende, nadat zijn voorganger Marja van Bijsterveldt (CDA) de excellente scholen-uitverkiezing instelde. Volgens de VVD’er mogen scholen geen genoegen nemen met een voldoende; hij ziet het liefst dat er ook de komende kabinetsperiode nog meer excellente scholen bijkomen.

Dit jaar reikte Dekker voor het laatst als staatssecretaris twee predicaten uit. Dat deed hij in Rotterdam, samen met onderwijswethouder Hugo de Jonge. De nieuwe scholen kregen een vlag en een bordje om te laten zien dat ze uitgeroepen zijn tot excellente school.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement