Volledig scherm
Jan Geerts kreeg voor al zijn inzet voor de Gemondse gemeenschap de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau. © Privécollectie familie Geerts

Markante politicus Jan Geerts (91) overleden

GEMONDE - Een van de meest markante politici van Gemonde is deze week in zijn woonplaats overleden. Jan Geerts (91) uit Gemonde stapte in 1978 in de Boxtelse politiek namens Lijst Gemonde. Gemonde hoorde toendertijd tot vier gemeenten en het Boxtelse deel was het grootst. Later kwam Gemonde bij Sint-Michielsgestel, waar Jan Geerts ook nog een tijdje de commissie grondgebiedzaken voor zijn rekening nam. Hij is 24 jaar in de politiek actief geweest.

Geerts was een bevlogen bestuurder. In zijn werkzame leven had hij onder meer een functie bij de Boerenbond.  Als hij er voor Gemonde iets uit kon slepen, dan ging hij soms ver met zijn politieke stemgedrag. Zo zouden in Boxtel eens de stemmen staken bij een voorstel over de privatisering van de centrale antenne installatie. Geerts  twijfelde, maar na een lange schorsing, stemde hij toch voor. Wat bleek, hij had er toch iets uitgesleept voor Gemonde: betere verlichting, die ook werkte, bij het kruisbeeld van Jezus in het dorp. Geerts zijn principes waren dus wat rekbaar, zolang ze in het belang van Gemonde waren.

Een aantal politici had grote moeite met de mondelinge bijdragen van Geerts. Dat kwam omdat hij vaak in onvervalst dialect (Gimmens) zijn betogen hield. ,,Wat zegt ie?, Wat heeft ie gezegd?" ging het dan rond. Maar Geerts liet zich niet van de wijs brengen. Met name voor Peters Hoek, een verkeersdossier, bleef hij 'vechten tegen de bierkaai'. Want Rijkswaterstaat koos er uiteindelijk voor om Peters Hoek (de oversteek van Boxtel naar Gemonde bij de A2) op te heffen. Daar kwam een viaduct voor in de plek. En Geerts vond die 'bult over' maar niks.

De aanvoerder van Lijst Gemonde was niet alleen actief in de politiek. Hij was secretaris van de Katholieke Bond van Ouderen, voorzitter van de Gemondse  Diepvriescoöperatie en bestuurslid van de Onderlinge Paardenverzekering Boxtel en Omgeving. Voor de Diepvriescoöperatie zorgde hij ervoor dat het gebouw na zoveel jaar toch weer opgeknapt werd. Dat gebouw is nog steeds in gebruik bij Gemondenaren die er een diepvriesbox huren om er hun moestuingroenten in te vriezen of een half geslacht varken in bewaren.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement