Volledig scherm
Jan Geerts kreeg voor al zijn inzet voor de Gemondse gemeenschap de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau. © Privécollectie familie Geerts

Markante politicus Jan Geerts (91) overleden

GEMONDE - Een van de meest markante politici van Gemonde is deze week in zijn woonplaats overleden. Jan Geerts (91) uit Gemonde stapte in 1978 in de Boxtelse politiek namens Lijst Gemonde. Gemonde hoorde toendertijd tot vier gemeenten en het Boxtelse deel was het grootst. Later kwam Gemonde bij Sint-Michielsgestel, waar Jan Geerts ook nog een tijdje de commissie grondgebiedzaken voor zijn rekening nam. Hij is 24 jaar in de politiek actief geweest.

Geerts was een bevlogen bestuurder. In zijn werkzame leven had hij onder meer een functie bij de Boerenbond.  Als hij er voor Gemonde iets uit kon slepen, dan ging hij soms ver met zijn politieke stemgedrag. Zo zouden in Boxtel eens de stemmen staken bij een voorstel over de privatisering van de centrale antenne installatie. Geerts  twijfelde, maar na een lange schorsing, stemde hij toch voor. Wat bleek, hij had er toch iets uitgesleept voor Gemonde: betere verlichting, die ook werkte, bij het kruisbeeld van Jezus in het dorp. Geerts zijn principes waren dus wat rekbaar, zolang ze in het belang van Gemonde waren.

Een aantal politici had grote moeite met de mondelinge bijdragen van Geerts. Dat kwam omdat hij vaak in onvervalst dialect (Gimmens) zijn betogen hield. ,,Wat zegt ie?, Wat heeft ie gezegd?" ging het dan rond. Maar Geerts liet zich niet van de wijs brengen. Met name voor Peters Hoek, een verkeersdossier, bleef hij 'vechten tegen de bierkaai'. Want Rijkswaterstaat koos er uiteindelijk voor om Peters Hoek (de oversteek van Boxtel naar Gemonde bij de A2) op te heffen. Daar kwam een viaduct voor in de plek. En Geerts vond die 'bult over' maar niks.

De aanvoerder van Lijst Gemonde was niet alleen actief in de politiek. Hij was secretaris van de Katholieke Bond van Ouderen, voorzitter van de Gemondse  Diepvriescoöperatie en bestuurslid van de Onderlinge Paardenverzekering Boxtel en Omgeving. Voor de Diepvriescoöperatie zorgde hij ervoor dat het gebouw na zoveel jaar toch weer opgeknapt werd. Dat gebouw is nog steeds in gebruik bij Gemondenaren die er een diepvriesbox huren om er hun moestuingroenten in te vriezen of een half geslacht varken in bewaren.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. De Brasserie Kentalis in Sint-Michielsgestel nu echt open voor publiek
  PREMIUM

  De Brasserie Kentalis in Sint-Michiels­ges­tel nu echt open voor publiek

  SINT-MICHIELSGESTEL - De drie samenwerkende partijen Kentalis, Werkpad en WSD hebben dinsdagochtend De Brasserie geopend in het historische hoofdgebouw van Kentalis in Sint-Michielsgestel. Met De Brasserie is er nu een plek waar het personeel en bezoekers aan het Audiologisch Centrum wat kunnen drinken en een broodje kunnen eten. De uitspannig wordt gerund met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.
 2. Brabander moet de Formule 1 naar het circuit van Zandvoort gaan halen: 'Nu is de tijd'
  PREMIUM

  Brabander moet de Formule 1 naar het circuit van Zandvoort gaan halen: 'Nu is de tijd'

  Za 19 mei. Met de Racedagen met Max Verstappen tijdens Pinksteren, maakt het circuit van Zandvoort zich op voor de drukste dagen van het jaar. Dat zal echter peanuts zijn, vergeleken met die ene grote droom: de Formule 1. Met Dungenaar Robert van Overdijk - afkomstig van de Beekse Bergen en de Brabanthallen - sinds kort aan het stuur, moet een Brabander die autorace naar Nederland halen. Hoe groot de kans is dat dat gaat lukken? ,,Ik ga daar geen percentage aan hangen."

Boxtel e.o.