Volledig scherm
Het gezelschap dat het museum opende © Peter De Bruijn

Museum Romeins Halder op Haanwijk officieel open

HALDER - Gedeputeerde Henri Swinkels heeft donderdagmiddag Museum Romeins Halder geopend. Hij rolde een glazen schuifpui van de verbouwde 'Wederopbouwschuur' op Haanwijk opzij. Vervolgens stapte Swinkels met voorzitter Bert van Beek van het museum, voorzitter Joseph Vos van Brabants Landschap en de 'Romeinse' en 'Bataafse' kinderen Benjamin (11), Lisa (10) en Rufus (9) naar buiten. 

,,Als ik al die Romeinse lakens steeds aan zou moeten trekken, moest ik een uur eerder opstaan", zegt Lisa. ,,Ik heb net even rondgekeken in het museum. Ik zag Romeinse munten, een oude oven, potten en scherven. Ik vind geschiedenis best een leuk vak."

,,Hier ligt en staat een verzameling voorwerpen die laat zien hoe de Romeinen deze streek hebben beïnvloed of geromaniseerd", zegt museumvoorzitter van Beek. ,,Hoe mensen uit dit gebied ongeveer tweeduizend jaar geleden dingen geleerd hebben van hun Romeinse buren. De mensen uit de regio kregen door de Romeinen te maken met geld door (vee)handel. Geld kenden ze hier nog niet of nauwelijks." 

Moderniseren

Van Beek wil Museum Romeins Halder zo snel mogelijk moderniseren. ,,Het is nu een conservatief museum, de collectie die ooit bij Halder is gevonden staat en ligt er nu mooi bij in de vitrines. We willen met onze tijd meegaan met onder meer touchscreens en computerspelletjes. De jeugd zou bijvoorbeeld virtueel onze waterput in elkaar kunnen zetten."

De voorzitter hoopt het museum - 'als er ooit een schip met geld binnen komt varen' - ook nog uit te breiden met een gedeelte waarin aandacht is voor een andere belangrijke historische periode in deze regio. ,,We willen ons in die nieuwe vleugel concentreren op het Beleg van Den Bosch in 1629", zegt hij. ,,De soldaten van Frederik Hendrik hebben hier gezeten."

Museum Romeins Halder is de komende maanden op zondag en dinsdag open. Groepen kunnen een afspraak maken. Meer info: www.romeinshalder.nl

Volledig scherm
Romeinse munten die bij Halder zijn gevonden. © Peter De Bruijn
Volledig scherm
Benjamin, broertje Rufus en Lisa in Romeinse en Bataafse kleren © Peter De Bruijn