Volledig scherm
Komend weekend is het weer kermis in Berlicum. © Sandra Peerenboom

Na fiasco's in Helvoirt en Esch: komt het nog goed met de dorpskermis?

BERLICUM - Het kermisseizoen is volop aan de gang, Berlicum, Gestel én Gemonde wachten nog. Worden deze dorpskermissen wél een succes na de fiasco's in Helvoirt en Esch? Ik hoor altijd in het dorp: het is zonde als de kermis verdwijnt. Ja, denk ik dan, kóm dan ook.”

Kermis in het dorp! Een paar generatie geleden blokte zo’n beetje het halve dorp de drie, vier of vijf dagen dat het te doen in zijn agenda. Maar dan nu. De dorpskermis heeft het zwaar. In Esch en Helvoirt viel de kermis dit jaar zelfs in duigen. Exploitanten pakten er voortijdig hun boeltje, op de andere kwamen de grotere attracties niet eens opdagen na een akkefietje met de gemeente. De kermisbond, de gemeente en bezoekers vielen over de exploitanten heen. 

Exploitant Bart van de Westelaken uit Sint-Michielsgestel staat met attracties als de cakewalk, vliegtuigjes en minizweefmolen onder meer op alle kermissen in zijn gemeente, in alle keren van Veghel en in Boxtel. Als het zo doorgaat is er over een paar jaar geen kermis meer in dorpen als Berlicum en Den Dungen, denkt hij. ,,De gemeente Gestel houdt vast aan relatief hoge pachtprijzen, de ritprijs is vastgesteld op 1 euro. Dan moet ik héél veel kinderen in de vliegtuigjes krijgen als ik daar een dag of vier in die kassa zit. Er moet bijna geld bij.” Een woordvoerder van kermisbond Bovak bevestigt dat: ,,In sommige plaatsen kost een kermis geld in plaats van dat het iets oplevert.”

Jan Boots, voorzitter van de Kermisbond wordt een beetje kriegel van dit soort gesomber. ,,Negatief zijn kan iedereen. De kunst is om te zorgen dat die kermis wél weer aantrekkelijk wordt. Organiseer meer dan de kermis alleen. Sla de handen ineen met lokale verenigingen. Dóe iets.”

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Boxtel e.o.