Volledig scherm
De glasbolreflectoren zijn dinsdag geplaatst langs de Schijndelseweg. © Jan Zandee

Nieuw soort glasbolreflectoren markeren Schijndelseweg Gestel

SINT-MICHIELSGESTEL - Glasbolreflectoren. Ze vallen lang niet altijd op, maar markeren gevaarlijke punten in het wegdek. Zorgen ervoor dat bochten goed zichtbaar zijn. Dinsdagmorgen heeft het Gestelse bedrijf Van Wylick als proef de Schijndelseweg in Sint-Michielsgestel voorzien van een nieuw type glasbollen.

De dubbele witte middenstrepen op het wegdek hebben gezelschap gekregen van reflectoren type Lux 5, die na montage minder dan één centimeter boven het asfalt uitsteken, 360 graden rond licht weerkaatsen en een doorsnee hebben van vijf centimeter. „Je kunt er gerust overheen rijden.” Doordat de kleine reflectoren zo weinig boven het asfalt uitsteken, kunnen ze ook heel wat druk weerstaan. „Dat moet ook wel met al dat verkeer dat er over heen gaat.”

Pilot
De Schijndelseweg is de eerste plek in de wereld waar deze Lux 5 glasbolreflectoren liggen. Een pilot om te bekijken of ze echt voldoen aan de verwachtingen van producent en gebruiker. „Dit ziet er goed uit”, constateert Van Wylick, als ongeveer een kwart van de route ligt. „Deze bollen zijn echt sterk.”

Boxtel e.o.