Volledig scherm
Rechtbank © Kees Backx/BD

OM vraagt vrijspraak voor Bossche chauffeur die doorreed nadat Dungenaar uit taxi sprong

* UPDATE 11.20 UUR * DEN BOSCH - Een 58-jarige Bossche taxichauffeur die wordt verdacht van het verlaten van de plaats van een ongeval zonder hulp te verlenen, moet volgens de officier van justitie worden vrijgesproken. De man stond vrijdag terecht voor het ongeluk waarbij Niels Pijnenburg (27) uit Den Dungen overleed. Volgens de officier is niet aantoonbaar dat de chauffeur wist dat de Dungenaar zwaargewond was geraakt.

Pijnenburg had na een avondje stappen met vrienden alleen de taxi genomen om vanuit Den Bosch naar huis te gaan. Volgens de chauffeur was de man onderweg uit de rijdende taxi gestapt op de N617 tussen Den Bosch en Sint-Michielsgestel. De chauffeur zou door zijn gereden zonder zich verder te bekommeren om de passagier. De Dungenaar overleed later aan zijn verwondingen.

Tijdens de zitting vrijdag zei de Bosschenaar dat onderweg ruzie was ontstaan over het betalen van de taxirit. Niels zou ten onrechte hebben gezegd dat hij al had afgerekend. Vervolgens trok de Dungenaar aan de handrem, waardoor de chauffeur in paniek raakte. ,,Ik was bang dat de auto over de kop zou slaan. En ineens zag ik Niels niet meer", verklaarde de Bosschenaar.

Niet zien liggen
Iets verderop zou de taxichauffeur gestopt zijn om de kilometerstand te noteren. De rechter gaf tijdens de zitting aan dat hij het opvallend vindt dat de Bosschenaar Niels niet op de weg heeft zien liggen. Vooral omdat getuigen het slachtoffer wel hebben gezien. ,,Ik dacht dat hij gewoon de benen had genomen", aldus de chauffeur.

Volgens de officier van justitie is niet aantoonbaar dat de chauffeur wist dat Niels zwaargewond was geraakt. Ook zou de Bosschenaar zelf de politie hebben geïnformeerd over het incident.

Bezwaar
Na het ongeluk werd de taxichauffeur aangehouden als verdachte, maar de zaak werd later geseponeerd door het Openbaar Ministerie (OM) omdat er onvoldoende aanwijzingen waren om vervolging te rechtvaardigen. De ouders van Niels geloofden het verhaal van de taxichauffeur over het uitstappen niet. Zij dienden een bezwaar in hij het Bossche gerechtshof tegen het besluit van het OM om de zaak te seponeren. Dat verzoek werd vorig jaar gehonoreerd, waardoor het OM alsnog werd verplicht om de taxichauffeur te vervolgen.

De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Verslaggever Marc Brink was bij de rechtszaak aanwezig. Lees zijn verslag in tweets terug.

Tweets over FROM:MarcBrinkBD AND #BD AND #Niels -RT

Boxtel e.o.