Volledig scherm
© Rianneke Mees/BD

Pas als krakers uit molenhuis Middelrode zijn, komt droom van Theo Danen uit

MIDDELRODE - Theo Danen van de heemkundekring Berlicum droomt ervan het oude molenhuis van molen Ter Steen bij Middelrode weer op te knappen. Daar is hij al tien jaar mee bezig. Maar nu houdt hij zijn hart vast. Er zitten namelijk krakers in het molenhuis en de naastgelegen boerderij. Van de rechter hebben die te horen gekregen dat ze uiterlijk 11 november het pand moeten verlaten.

Danen vreest dat het de krakers weinig kan schelen hoe de twee panden achterblijven. Hij is er niet bepaald gerust op. Vorige week nog; hij zat in vergadering en werd gebeld dat er brandweerauto’s naar de Molenhoek reden. „Ik dacht ‘nou zul je het hebben’.” Brand was er gelukkig niet. Iemand had vanaf de weg rook gezien. Vuur was er ook, maar alleen in grote tonnen, waarin afval verbrand wordt.

Danen wil de molen graag weer laten draaien en heeft daarvoor de stichting Watermolen Ter Steen opgericht. De molen en de boerderij zijn eigendom van de erven van Kasteel Heeswijk, even verderop. Danen en zijn stichting ‘krijgen’ het molenhuis voor een symbolisch bedrag. De grond blijft eigendom van de erven. De gemeente, het Groene Hart en het Elde College hebben 40.000 euro opgebracht voor de stichting. Met dat geld moet het vervallen molenhuis worden opgeknapt. Op de kop van het pand komt, net als vroeger, het waterrad. Het opknappen zelf doen leerlingen van het Elde College. Het wordt een soort praktijklokaal. Zodra de krakers eruit zijn, gaan zij aan de slag.

Boxtel e.o.