Pastoor Frank As vertrekt naar Veldhoven

SINT-MICHIELSGESTEL - 'Hardliner' pastoor Frank As van Sint-Michielsgestel vertrekt na 18 jaar uit Sint-Michielsgestel. De parochie Christus Koning in Veldhoven wordt zijn nieuwe werkplek. Hij heeft dit deze week bekend gemaakt. Daarmee verliezen Gestel en Gemonde hun pastoor. Hij vertrekt deze zomer, als de pastorie in Veldhoven verbouwd is. 

As vertrekt, omdat het bisschop De Korte  hem gevraagd heeft om in Veldhoven aan de slag te gaan. Daar was geen priester meer.  Een woordvoerder van het bisdom kan daar niets aan toevoegen. 

As is nu enkele dagen op retraite. Over zijn vertrek zei As zijn afscheidsspeech: ,,Het mag niet zo zijn, dat de reden om niet op de vraag van de bisschop in te gaan is: ik wil niet, ik heb geen zin. Ons moeder zou zeggen: dan moet je maar zin maken. Een priester is een medewerker van de bisschop en staat in dienst van de Kerk. Een priester staat niet in dienst van zichzelf.'' Hij lijkt er zelf niet al te gelukkig mee te zijn: ,,We zeggen wel eens: nood breekt wet. Voor het bisdom is de nood groot. En dan gebeuren er dingen die je niet wenst en die niet voorzien waren. Ik vraag u om goed voor pastoor Joe en kapelaan Zimmermann te bidden en te zorgen.'' En: ,,Het is voor mij moeilijk deze beslissing te nemen en het u, die ik bemin, te vertellen. Wij twee, wij moeten scheiden. Maar ik neem u mee. Jezus zelf zegt: de oude wijn smaakt het best. De H. Michaëlparochie is voor mij als oude wijn.''

De priesters  Pieter Zimmermann, actief in Den Dungen, en Joe Michael van de Schijndelse kerk, blijven wel actief in de grote parochie Sint Michaël. Hoe zij de taken verdelen, is nog niet bekend, geeft Zimmerman aan: ,,We gaan het samen opvangen, maar hoe precies, dat weten we nog niet.'' As liet in zijn afscheidsspeech weten dat er door zijn vertrek geen kerken worden gesloten in ieder geval. Mogelijk veranderen er wel enkele mistijden in de vier kerkdorpen. 

Hardliner

Pastoor As is sinds 1999 pastoor in Sint-Michielsgestel. Hij was leidend bij de fusie met de parochies van de omliggende dorpen tot de nieuwe grote parochie Sint Michaël. Hij heeft ook weerstand op zijn pad gekregen; As is wat je noemt een 'hardliner'. Zo is er na de sloop van de Christofoorkerk op Theereheide in Gestel een groep gelovigen afgesplitst. Zij hadden hun eigen 'kerk' in gemeenschapshuis de Huif in Sint-Michielsgestel. As kwam ook nationaal in het nieuws na zijn brieven aan afvalligen die uit de kerk wilden stappen  in 2013. Toen schreef hij ''Met pijn over het onheil, dat u over uzelf hebt afgeroepen, neemt de kerk van u afscheid." 

Ook de parochie in Oss neemt afscheid van een 'hardliner', Cor Mennen. Die gaat met pensioen. 

Volledig scherm
Pastoor Frans As © Bisdom Den Bosch