Volledig scherm
Protestantse kerk in Sint-Michielsgestel. Links een klein gedeelte van de pastorie.

Plan vier woningen Pastorijtuin Sint-Michielsgestel onderuit

DEN HAAG - De Raad van State heeft woensdag een streep gezet door de bouw van vier woningen in de tuin van de protestantse kerk aan de Schijndelseweg en het Schildershof in Sint-Michielsgestel. Volgens de Raad van State kunnen achter de historische tuinmuur woningen met twee bouwlagen en een plat dak gebouwd worden terwijl dat juist niet de bedoeling is van de gemeente Sint- Michielsgestel.

In april stapten omwonenden en Het Groene Hart Brabant naar de Raad van State tegen het bestemmingsplan Pastorijtuin. Dit plan regelt naast de vier woningen ook de bouw van een multifunctioneel centrum dat met een glazen gang aan de kerk wordt gebouwd. Met het multifunctionele centrum heeft de Raad van State geen probleem. Ook niet met de gaten die in de oude tuinmuur komen om de toekomstige bewoners van de vier woningen doorzicht te geven naar het Schildershof.

Niettemin ging er een streep door het hele bestemmingsplan omdat de vier woningen niet deugen. Het gemeentebestuur wil een bouwlaag met een kap van acht meter hoog. De manier waarop de gemeenteraad het heeft opgeschreven laat echter ook twee bouwlagen en een plat dak toe, zegt de Raad van State. Die vindt ook dat de gemeente de belofte moet nakomen dat de pastorietuin weer een groen karakter krijgt. De tegenstanders van het plan vinden dat de tuin veel te vol komt te staan. De gemeenteraad kan voor de Pastorijtuin een nieuw bestemmingsplan vaststellen.

Boxtel e.o.