Volledig scherm
Paula van den Oetelaar (links) en Annie van Pinxteren (rechts) demonstreren hun quiltvaardigheden. © Willem Geurts

Promotie voor rustgevend quilten in Gestel

SINT-MICHIELSGESTEL – Gezusterlijk zitten ze naast elkaar op het terras bij Lunchgalerie De Rijker, Paula van den Oetelaar en Annie van Pinxteren en allebei hanteren zij geconcentreerd naald en draad bij hun favoriete bezigheid, quilten. “Kwilten”, zo spelt Paula lachend als zij de vragensteller ‘kilten’ hoort zeggen voor deze vorm van handwerk. Met een –w- dus. Het tweetal doet op deze zaterdagochtend aan promotie voor de fraaie textiele werkvorm.

Annie verzamelde duizenden lapjes stof in onnoemelijk veel kleurvarianten. Op deze dag verwerkt zij er enkele in hexagons, zeskantjes aangebracht op karton. Wat straks de oppervlakte van een hele deur gaat bedekken is nu al herkenbaar als een geraffineerd mooi kleurenspel. Buurvrouw van dit moment, Paula van den Oetelaar toont haar keuze: een afbeelding van de Red Rock in de VS. “Ik was er op bezoek”, vertelt de Gestelse, “en kocht er een quiltpakket. Alle stofjes en toebehoren zitten dan in een pakket. Straks als het klaar is komt het ergens in mijn huisje te hangen.” Dat ‘straks’ kan goed maanden verder zijn. Quilten vraagt namelijk tijd en ook wel geduld, benadrukken de twee vrouwen.

Intussen staat Gerie Lammers, die de vrouwen als docente begeleidt op hun vaste quiltwoensdagen in De Huif, geïnteresseerden –alleen maar vrouwen- te woord. Deze vrijetijdsbesteding spreekt blijkbaar aan. Met een lach ‘waarschuwt’ Paula: “Quilten werkt verslavend, maar het is zó heerlijk rustgevend.” Haar eigen meesterwerk ligt thuis op bed. Van jassen, dassen, een voetbalsjaal en andere kledingstukken van haar overleden echtgenoot quiltte zij een sprei. Het meeste werk verrichtte zij thuis aan. Toch zijn de gezamenlijk woensdagen nuttig. Annie van Pinxteren: “We wisselen dan niet alleen lapjes uit, we bespreken ook elkaars werken, adviseren eventueel. En het is nog gezellig bovendien.”

Boxtel e.o.