Volledig scherm
Netten over de bomen zouden 'vretende' mezen weren volgens de provincies. © ANP

Provincies vinden 'vraatschade' aan perenboomgaarden ondernemersrisico voor fruittelers

POLLDEN HAAG/DEN DUNGEN - De Raad van State zet flinke kanttekeningen bij een besluit van de provincies om 'vraatschade' die mezen aan peren toebrengen niet langer te vergoeden. De provincies vinden dat fruittelers maar zelf netten over hum boomgaarden moeten spannen om vogels te weren. Een kwestie van ondernemersrisico, aldus de provincies.

poll

Fruittelers zelf verantwoordelijk voor beschermen oogst

  • Eens (0%)
  • Oneens (0%)
0 stemmen

Tijdens de rechtszaak in Den Haag bleek donderdag dat de provincies geen enkel onderzoek of hard bewijs aan konden voeren waaruit blijkt dat volledig met netten overdekte perenboomgaarden vraatschade voorkomt, of minimaliseert. Een dertigtal fruittelers uit het hele land, waaronder Cooijmans-van de Ven uit Den Dungen, ziet helemaal niets in een voorstel van de provincies om hun perenboomgaarden voortaan maar helemaal vogeldicht te overdekken met netten. 

Provincies, waaronder Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Zeeland en Zuid-Holland, vinden dat de fruittelers zelf meer maatregelen moeten nemen om vraatschade aan peren door mezen te voorkomen. De provincies beschouwen de mezenschade nu als gewoon ondernemersrisico en willen af van vraatschadevergoedingen die ze tot nu toe betaald hebben. De schades kunnen jaarlijks per bedrijf fluctueren tussen enkele honderden euro's tot 50.000 euro. In twee jaar willen de provincies de schadevergoedingen afbouwen. 

Eerder kregen de provincies een tik op de vingers van de bestuursrechter, waarna zij donderdag in hoger beroep naar de Raad van State stapten.  Uitspraak volgt binnen enkele weken.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement