Volledig scherm
© Guido van der Heijden

'Psycholance' in plaats van politiewagen voor verward persoon

SINT-MICHIELSGESTEL - Verwarde personen moeten in Oost-Brabant worden opgehaald door een psycholance, in plaats van een politiewagen. Dat is één van de maatregelen die gemeenten en hulpverlenende instanties willen nemen om de zorg te verbeteren. Een psycholance is een speciale ambulance voor mensen met psychische problemen. Onder meer Amsterdam heeft het voertuig al.

Het aantal meldingen van incidenten met verwarde personen neemt hand over hand toe. In veel gevallen wordt de politie opgeroepen, maar dat is lang niet altijd de beste optie vinden betrokkenen. Zo zijn de politiewagens voor deze groep niet het juiste vervoersmiddel en verdienen veel mensen het niet om in de cel te belanden. In 80 procent van de gevallen is volgens de politie geen strafbaar feit gepleegd. Beter is het om de verwarde mensen snel de juiste hulp te bieden, vinden de betrokken partijen in Oost-Brabant. Het plan is ook om een aantal locaties in te richten waar de verwarde personen opgevangen kunnen worden,
De maatregelen moeten nog dit voorjaar ingaan, hebben onder meer Openbaar Ministerie, politie, GGZ-instellingen, verslavingszorg en gemeenten zich voorgenomen. Er moet ook beter worden samengewerkt op wijkniveau om te vaker te voorkomen dat mensen überhaupt in een acute crisis komen.

Boxtel e.o.