Volledig scherm
Leo Stolzenbach. © Van Assendelft

Resten historische veldslag bij Kessel liggen thuis bij amateurarcheoloog uit Sint-Michielsgestel

SINT-MICHIELSGESTEL – Leo Stolzenbach uit Sint-Michielsgestel heeft de resten van Caesars veldslag bij Kessel gewoon bij hem thuis liggen. De amateurarcheoloog vond duizenden historische voorwerpen langs de Maas tussen Maren-Kessel en Lith.

In de jaren zeventig, tachtig en negentig was Stolzenbach talloze uren te vinden bij de zandafgravingen langs de Maas. Meestal in het gezelschap van zijn inmiddels overleden zoon Olaf, die hem met het archeologievirus aanstak. Ze vonden er verschillende voorwerpen. Van uit bot gesneden harpoenen tot een Keltische helm. Belangstelling was er nauwelijks voor de objecten die ze verzamelden.

Vloot gemist
Nu onlangs bekend werd dat Julius Caesar twee Germaanse stammen in de pan hakte bij Kessel, staat de collectie van de verzamelaar uit Sint-Michielsgestel volop in de spotlights. “De beroepsarcheologen hebben geen boot, maar een vloot gemist. Wij hebben altijd gezegd dat daar een slag heeft plaatsgevonden”, aldus Stolzenbach. Alle vondsten die hij deed, werden gemeld. "Het zouden losse vondsten zijn, die waren aangespoeld. Maar het zou wel heel toevallig zijn dat zoveel materiaal uit dezelfde periode op dezelfde plek is terechtgekomen."

Lees een uitgebreid interview met de amateurarcheoloog in het Brabants Dagblad van dinsdag 10 februari.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Boxtel e.o.