Volledig scherm
Rosa Beck is de jongste kandidaat van de gemeenteraadsverkiezingen in Sint Michielsgestel.

Rosa (17) mag nog niet stemmen maar staat wel op de Gestelse kieslijst: 'Best een maf idee'

DEN DUNGEN/SINT-MICHIELSGESTEL - Zelf mag de 17-jarige Rosa Beck nog niet naar de stembus. Toch staat de Dungense al op de kandidatenlijst van het Gestelse CDA. ,,De eerste vrouwelijke minister-president worden, dat lijkt me wel wat."

Met een stralende lach schuift Rosa Beck aan de keukentafel van haar ouders. Want ja, het jonge raadslid in de dop woont nog gezellig thuis in Den Dungen. Al lijken die jonge jaren Rosa geen moment in de weg te staan.

Voelt dat niet gek, op de lijst staan terwijl je nog nooit hebt gestemd?

,,Ja, dat is best apart, haha. Het liefst zou ik zelf natuurlijk ook stemmen, maar ik word pas in juli achttien. Als ik gekozen word, moet ik zelfs nog tot mijn verjaardag wachten tot ik in de raad mag. Die kans is niet zo groot, ik sta op plek 45 van de lijst. Ik doe dan ook vooral mee om ervaring op te doen. Maar het is wel een maf idee."

Lilian Marijnissen was ook 17 toen ze het jongste Nederlandse raadslid ooit werd. Treed je in haar voetsporen?

,,Dat wist ik niet, wat leuk! Wie weet, ik vind de landelijke politiek ook interessant. Het lijkt me wel wat om de eerste vrouwelijke minister-president te worden. Mensen zijn vaak verbaasd als ik dat zeg. Maar als je niet groot durft te dromen, kom je nergens."

Je moeder is ook CDA-raadslid in Sint-Michielsgestel. Is de politiek je met de paplepel ingegoten?

,,Mijn ouders zijn allebei actief in de politiek. Thuis hebben we het er veel over. Ik heb het altijd leuk en interessant gevonden. Op school heb ik sinds kort filosofie, waarbij ik leer debatteren. Daardoor ben ik nóg enthousiaster geworden. Dat vinden mijn ouders natuurlijk alleen maar leuk. Maar ze hebben het mij nooit opgelegd, of zo. Mijn zus heeft helemaal niets met politiek, dat vinden ze ook prima."

Wat zou je graag op de politieke agenda willen zetten?

,,Ik wil graag iets doen aan eenzaamheid onder ouderen. Ik heb een bijbaantje in de Litserborg en zie daar vaak eenzame mensen, heel zielig. Ik wil ook jongeren meer betrekken bij de politiek. Mijn meeste leeftijdsgenoten hebben géén idee wat er in Den Haag of hun gemeenteraad gebeurt. Maar dat is wel nodig, denk ik, zeker als ze gaan stemmen. Het gaat ook over hún toekomst."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement