Volledig scherm
Janneke van Zon © Willem Geurts

Scholiere slaagt cum laude met 12 vakken op Gymnasium Beekvliet

SINT-MICHIELSGESTEL – Een verbouwing en een verhuizing kondigden zich aan bij de familie Van Zon uit Sint-Michielsgestel en tijdelijk was daardoor geen tafel meer in huis. In die periode speelde dochter Janneke het klaar zich adequaat voor te bereiden op het centraal schriftelijk Gymnasiumexamen. ,,Het was niet ideaal”, zegt Janneke. ,,Maar ik had er blijkbaar niet echt last van.” Donderdag in de late namiddag straalde zij als één van de 113 geslaagden.

De 17-jarige kon met een gerust gemoed het examen tegemoet gaan. ,,Dat ik cum laude ben geslaagd is toch wel wat verrassend”, bekent de inmiddels ex- gymnasiaste. Ze was alleen wat gespannen voor het vak Geschiedenis. ,,Bij het PTA (schoolexamen, red.) stond ik gemiddeld op een 5,7. Dat wist ik op te voeren tot gemiddeld een 7. Maar dat cijfer staat niet zo fraai tussen de achten en negens. Dus heb ik dat van de lijst laten verwijderen.”

Open vragen
Terwijl het merendeel van de kandidaten klaagde over het examen Nederlands bleek Janneke juist probleemloos een dikke acht te scoren. ,,Er waren meer open vragen dan gewoonlijk. Daar had ik baat bij. Bij het ‘natuurdeel’, Janneke koos voor het Natuurprofiel, profiteerde zij van een soepeler norm. ,,Die examens waren dan ook echt moeilijk.”

Na de zomer start de Gestelse aan de Universiteit van Rotterdam aan de studie Geneeskunde. ,,Ik wil ooit enkele jaren werken voor Artsen zonder Grenzen.”

Kijk voor alle geslaagden uit de regio op bd.nl/geslaagd.

Volledig scherm
De vlag in top bij de familie Van Zon. © Willem Geurts

Boxtel e.o.