Volledig scherm
© stock.xchng

Sint-Michielsgestel gebruikt verkeerde 'kapstok' woningsplitsing

DEN HAAG/SINT MICHIELSGESTEL – Met de regeling voor woningsplitsing voor cultuur-historische langgevelboerderijen heeft de gemeente Sint-Michielsgestel voor de woning van de Berlicumse familie Van der Aa, toch echt de verkeerde kapstok gebruikt, zei rechter en staatsraad J. Kranenburg maandag bij de Raad van State.


Hoogstwaarschijnlijk haalt de Raad van State een streep door de gesplitste woonbestemming bij Van der Aa’s minicamping aan het Schellekesveld. Van der Aa is er niet blij mee. Hij heeft 4.500 euro aan de gemeente betaald voor een bouwvlak voor de begin jaren zeventig afgesplitste woning en het is de vraag of hij daar nog een cent van terugziet.

“Zelfs de burgemeester is bij ons geweest en heeft erkend dat de gemeente de woning al jaren geleden had moeten legaliseren. Alleen is dat nooit gebeurd. En dat ligt zeker niet aan ons. En nu blijkt er weer een verkeerde kapstok te zijn gebruikt. De gemeente had dat kunnen weten, we hebben ze het zelf verteld,” aldus Van der Aa. Tijdens de rechtszitting zaagde de staatsraden de gemeentewoordvoerder flink door. Want hoe kan een gemeenteraad nu een woningsplitsregeling voor historische langevelboerderijen voor een jaren zeventig woning gebruiken. “Omdat er geen andere kapstok is,” erkende de gemeentewoordvoerder uiteindelijk schoorvoetend.

Lees meer over de zaak en over andere Raad van State-zaken in het Brabants Dagblad van dinsdag 7 juni, editie Meierij.

Boxtel e.o.