Volledig scherm
Amerigo en Sinterklaas. © Wil de Krom

Sinterklaas zweert bij de makste merrie uit Sint-Michielsgestel

SINT-MICHIELSGESTEL/ZALTBOMMEL - Amerigo, het paard van Sinterklaas, is haar baasje al vooruitgesneld naar ’t natte Nederland. Zolang ze niet aan de bak hoeft, verblijft ze in Sint-Michielsgestel. En pikt ook nog even het Sint-Maartensfeest in Zaltbommel mee.

De 18-jarige merrie heeft er inmiddels vele tientallen optredens tijdens intochten in de wijde omtrek op zitten. Vanaf komend weekend - inclusief de optocht in Den Bosch van zondag - tot aan 5 december staan er een stuk of vijftien ingepland. Sinterklaas zweert bij de makste merrie van allemaal. „Alle Sinterklazen zijn bang om op een paard te rijden”, stelt eigenaar Wil de Krom uit Sint-Michielsgestel. „Want dat doen ze verder nooit. Dit paard kennen en vertrouwen ze. Het is echt een heel braaf paard. Moet ook wel, want zo’n dier maakt veel mee.”

Vuurkorven, massa’s kinderen, paraplu’s, het grote rode doek in de Zaltbommelse Sint Maartenskerk dat naar beneden komt: deze schimmel is voor de duvel niet bang. „Ze is al eens een café in Vught mee in geweest en heeft daar achter de bar gestaan. Ook moest ze een keer de Orangerie binnenlopen bij een wielergala. Het maakt haar niet uit.”

De Bossche Markt kent Amerigo inmiddels op z’n duimpje, ook via de driekoningenintocht. De edele viervoeter is eveneens kind aan huis in De Efteling en bij het Sint-Maartensfeest van vrijdag 11 november in Zaltbommel.

Volledig scherm
Amerigo en Wil de Krom © Annemiek Steenbekkers/BD

Boxtel e.o.