Volledig scherm
Het vervallen oude bejaardentehuis Berlerode © Rianneke Mees

Sloop oud Berlerode in Berlicum laat nog op zich wachten

BERLICUM - Berlicum zit nog even langer met een bouwval in het centrum van het dorp opgescheept. Ontwikkelaar Hendriks Coppelmans Ontwikkeling uit Uden kan pas een sloopvergunning gaan aanvragen voor het oude Berlerode aan Kerkwijk, als de gemeente Sint-Michielsgestel akkoord is met het plan dat de ontwikkelaar heeft voor die locatie.

Hendriks Coppelmans wil er ongeveer 36 huurappartementen bouwen. Het plan daarvoor wordt nu getoetst naar de stedenbouwkundige maatstaven. Het moet namelijk wel passen binnen de ideeën die de gemeente heeft voor dat deel van het dorp. Als dat akkoord is, gaat de ontwikkelaar direct de sloop- en de omgevingsvergunning aanvragen.

Niet haalbaar
Directeur ontwikkeling Rene Beks verwacht dat dat op zijn vroegst begin 2017 kan gebeuren. Sloop zou dan in het voorjaar van 2017 kunnen plaatsvinden. Eerder had Beks aangegeven dat hij verwachtte dat dat dit najaar al zou kunnen, maar dat was volgens hem niet haalbaar.

​Afhankelijk
„Het is lastig om een voorspelling te doen, omdat je ook van anderen, zoals van de gemeente, afhankelijk bent.” Slopen wordt steeds vaker pas gedaan op het moment dat de omgevingsvergunning al binnen is. Dit komt omdat er flinke fiscale nadelen zijn bij eerdere sloop. Gemeentes kunnen een pandeigenaar wel dwingen om een bouwval te slopen, maar ook niet zo gemakkelijk. Dan moet bijvoorbeeld de veiligheid ernstig in het geding zijn.

Volledig scherm
Het vervallen oude bejaardenhuis Berlerode. © Rianneke Mees
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement