Volledig scherm
© Marc Bolsius

Sporen van cadmium in gedempte slotgracht Out-Herlaer

SINT MICHIELSGESTEL - De gedempte slotgracht bij kasteel Out-Herlaer in Sint-Michielsgestel is licht vervuild met kwik, cadmium en zink. Voordat de provincie het landgoed verkoopt zal de vervuilde grond worden verwijderd of afgedekt.

Hierover voert de provincie, eigenaar van landgoed Out-Herlaer, overleg met de gemeente Sint-Michielsgestel en Waterschap De Dommel. Hoe de vervuilde grond hier terecht gekomen is, is vooralsnog onduidelijk. Een van de mogelijkheden is dat de stoffen bij het dempen van de slotgracht ergens in de jaren zestig hier zijn gedeponeerd.

Afgraven
Bij deze vervuiling gaat het naar schatting om een gebied van zo’n 3450 vierkante meter grond die afgegraven zou moeten worden. De gemiddelde dikte van de vervuilde grond is volgens een onderzoeksrapport 37 centimeter.
Volgens een woordvoerder van Waterschap De Dommel wordt er gesproken over het afdekken van de vervuilde grond met zand. „Maar dat gaat ten koste van de hoeveelheid water die we in het waterbergingsgebied Bossche Broek kwijt kunnen.”, stelt hij,
​De vervuiling is eerder dit jaar opgemerkt tijdens een archeologisch onderzoek waarbij ongeveer een kwart van de fundamenten van Out-Herlaer is blootgelegd.

Boxtel e.o.