Volledig scherm
De Petruskerk in Berlicum staat in de staanders. © Marcel Linssen/BD

Stalen staanders houden toren Petruskerk Berlicum recht

BERLICUM - Twee achttien meter lange stalen staanders moeten de toren van de Berlicumse Petruskerk overeind houden. Werknemers van Wonders Metaal uit Berlicum zijn tot woensdagavond bezig de kerktoren in te pakken. Als ze klaar zijn kan begonnen worden met de sloop van het middenschip van de kerk.

Elders hebben werknemers van Wonders Metaal al hun aandeel geleverd bij de bouw van een uitkijktoren en een kunstwerk. Maar het met stalen staanders inpakken van de Berlicumse Petrustoren is toch wel apart. "We hebben er al veel praat over gehad. Zeker omdat het in het eigen dorp is, is toch bijzonder”, vindt Hans Wonders, eigenaar van Wonders Metaal.
De klus moet ervoor zorgen dat de toren van de Petruskerk overeind blijft. Wonders houdt er rekening meer dat zijn tijdelijke constructie van stalen balken twee jaar de toren zal ondersteunen. In de tussentijd zullen ze de fundamenten van de toren versterken, zodat die 'alleen' kan blijven staan, verwacht Wonders. De andere optie is dat de kerktoren alsnog wordt afgebroken als de Stichting Balkumse Toren het geld niet bij elkaar krijgt.

Boxtel e.o.