Volledig scherm
De half gesloopte Balkumse Toren. © Jan Zandee

Stichting Balkumse Toren in Berlicum heft zichzelf op

BERLICUM - De leden van de stichting Balkumse Toren hebben woensdagmiddag besloten hun stichting op te heffen. Dit zal gebeuren zodra met de sloop van de kerktoren van de Berlicumse Petruskerk wordt begonnen.

Het bestuur van Sint Norbertusparochie besloot eerder dat de kerktoren aan de Kerkwijk plat zal gaan. De stichting Balkumse Toren heeft een jaar de tijd gekregen om een bedrag van 300.000 euro te vergaren.

Mislukking
Daarmee moest een opknapbeurt van de kerktoren betaald worden; de rest van het geld was om de exploitatie van de toren veilig te stellen. De stichting wilde de toren behouden omdat die een symbool is voor de Berlicummers. Eerdere pogingen in 2015 om de hele kerk te behouden liepen uit op een mislukking. „Waar geen wil is, is geen weg”, redeneerde voorzitter Leo van Beek van de Balkumse Toren als hij nu terugkijkt op de gebeurtenissen.

Monument
​Voorzitter Hans Boldewijn van het parochiebestuur opperde eerder dat er mogelijk een monument moet komen. Namens de stichting stelt Van Beek dat de stichting daar niet voor is. „Dan moet het parochiebestuur aankloppen bij een van de twee heemkundeverenigingen”, zegt Van Beek.

Boxtel e.o.