Volledig scherm
© Marc Bolsius

Verkoop Out-Herlaer Sint-Michielsgestel stilgelegd

SINT-MICHIELSGESTEL - Door de onverwachte archeologische vondst van resten van kasteel Out-Herlaer, heeft de provincie de verkoop van het landgoed in Sint-Michielsgestel zeker enkele maanden opgeschort.

De fundamenten van het oude kasteel zijn bij toeval gevonden nabij de huidige monumentale boerderij uit 1850. Bij het verwijderen van asbestresten werden de fundamenten aangetroffen. Deze worden komende weken onderzocht op historische waarde.

Mary Fiers directeur van Groen Ontwikkelfonds Brabant, dat Out-Herlaer te koop aanbiedt, vindt het verstandig om de verkoop even stil te leggen. "We hebben 2 kijkdagen gehad en daar zijn zo’n 20 belangstellenden op afgekomen. We weten nog niet hoe het verder gaat. Dat is ook afhankelijk van wat het archeologisch onderzoek oplevert. Bovendien is er op het terrein nog een bouwblok gedacht en het is nu niet zeker of dat zo kan blijven", zegt Fiers.

Boerderij Out-Herlaer ligt op een terp. Bij de bouw ervan in 1850 is gebruikt gemaakt van oude muurresten van het voormalige kasteel. Naast de boerderij wordt ruim 31 hectare landbouwgrond verkocht.

Boxtel e.o.