Veters vast voor het dynamisch beekdal

BERLICUM - De surfer op de ondergelopen A2 in 1995. Het was een mooi plaatje, maar voor het waterschap een gruwel natuurlijk. Dat moest in de toekomst voorkomen worden. Daarvoor is onder meer het dynamisch beekdal tussen Heeswijk en industrieterrein de Brand bij Den Bosch aangelegd. 

Het is nieuwe natuur en waterberging ineen. Het waterschap Aa en Maas, de gemeentes Bernheze en Sint-Michielsgestel en de provincie telden er samen 28,2 miljoen euro voor neer. Als er zoveel publiek geld in zit, dan willen mensen ook zien wat er mee gebeurd is. Daarom is er bij de aanleg van het dynamisch beekdal ook aan recreatie gedacht. Een nieuw aangelegd wandelpad van 9 kilometer voert je langs de meanderende Aa. Komende zondag 10 september wordt het dynamisch beekdal feestelijk geopend.

Een waarschuwing vooraf: het dynamisch beekdal is niet makkelijk toegankelijk. Wie de meanderende Aa tussen Heeswijk en de Brand wil zien, zal toch echt stevige schoenen of laarzen aan moeten trekken. Zeker na een regenbui kunnen gras en klei glibberig zijn. Maar wie zijn veters strikt, wordt daarvoor wel beloond. Tegen de achtergrond van het autoverkeer op de nabijgelegen N279 – niet irritant, wel aanwezig- ontvouwt zich een aantrekkelijk landschap. Kattenstaart, duizendblad, vogelwikke, cichorei, kamille, wilde peen en klaversoorten geven een kleurrijk palet aan de oever van de Aa. Waar die oever precies begint, is niet altijd duidelijk. Af en toe stap je toch net wat dieper weg dan je op voorhand dacht. Verschillende eenden en reigers komen daar juist op af. In het drassige gebied is volop eten te vinden.

Feestelijke opening

Op zondag 10 september is het Open Monumentendag met als thema Boeren, burgers en buitenlui. Dan is ook de feestelijke opening van het Dynamisch Beekdal, waar ruim tien jaar aan gewerkt is. Bij de waterberging bij Aaveld, bij het Gewads Brugske, bij de ruïne Seldensate en bij de stuw bij Kasteel Heeswijk zijn informatiestands en worden wandelroutes uitgedeeld, tussen 11.00 en 15.00 uur. Bij de locatie Meander Middelrode is ook een vissencursus te volgen, die wordt gegeven door medewerkers van RAVON. Om 14.00 uur wordt een dronefilm over het dynamisch beekdal getoond in Dorpshuis de Moerkoal aan de Driezeeg in Middelrode. Op de binnenplaats van ruïne Seldensate is op zondag 10 september van 11.00 uur tot 12.00  uur een Oogstdankmis, georganiseerd door de ZLTO. 

Lees meer over het dynamisch beekdal in de krant van dinsdag 5 september

Volledig scherm
Het dynamisch beekdal bij Middelrode is drassig gebied geworden waar vogels van profiteren. © Rianneke Mees
Volledig scherm
Zo liep de Aa eerst, gezien vanaf de brug bij Seldensate in Middelrode. De Aa aan de rechterkant op de foto is nu gedempt. Links de nieuwe loop van de Aa. © Rianneke Mees
Volledig scherm
De nieuwe situatie, gezien vanaf de brug bij Seldensate in Middelrode. © Rianneke Mees