Volledig scherm
© stock.xchng

Vier ‘watertuinen’ per dorp nodig voor regenwater in gemeente Sint-Michielsgestel

SINT-MICHIELSGESTEL - Op drie of vier plekken rond de Gestelse dorpen moeten de komende jaren watertuinen worden aangelegd. "Een ander woord voor retentievijvers”, zegt de Gestelse wethouder Ed Mathijssen. Het regenwater gaat dan niet meer het riool in.

De gemeente Sint-Michielsgestel heeft plannen om de riolering in de verschillende dorpen af te koppelen. Het regenwater hoeft dan niet meer ondergronds, en dus niet meer naar de rioolwaterzuivering, maar wordt opgevangen in die nog aan te leggen vijvers. "In nieuwbouwwijken gebeurt dat al, maar we willen ook bij vernieuwing van bestaande riolering toe naar een gescheiden rioolstelsel. Dat is ook duurzamer. Maar voordat je dat kunt doen, moet je wel regelen dat het water dat dan vrijkomt, ergens opgevangen wordt. Zonder dat het voor overlast zorgt”, benadrukt Mathijssen.

Volgens de wethouder is het zeker niet zo dat de gemeente al gebieden heeft aangewezen om er watertuinen aan te leggen. "Dit gaan we doen in overleg met de inwoners, het waterschap en de ZLTO. We willen de mensen nadrukkelijk bij het plan betrekken, net zoals we dat gedaan hebben bij de herinrichting van het Aa-dal.” Het afkoppelen van de riolering in de Gestelse dorpen is gepland vanaf 2020. Voor het project is subsidie aangevraagd bij Streekfonds Het Groene Woud. Mathijssen verwacht dat die toegekend wordt.