Volledig scherm
Henk Groenendaal met zijn reconstructie van het beroemde drieluik van Jeroen Bosch. © Bart Gotink/BD

Voorzitter Het Groene Buiten: 'Betrek omringende gemeenten meer bij activiteiten Jeroen Bosch'

SINT-MICHIELSGESTEL - De stichting Jeroen Bosch 500 heeft te weinig actie ondernomen om omringende gemeenten te betrekken bij Jeroen Bosch-activiteiten. Ook de gemeenten Den Bosch en Sint-Michielsgestel hebben hier een steek laten vallen. Dat vindt Casper Hoenderdos uit Berlicum, voorzitter van de stichting Het Groene Buiten.

Een aantal horeca- en recreatieve ondernemers uit de Gestelse dorpen heeft zich in die stichting verenigd. Van circa twaalf initiatieven die vorig jaar zijn aangedragen, hebben slechts twee het einddoel gehaald: realisatie. De twee die het gehaald hebben zijn de reconstructie van het Jeroen Boschschilderij ‘De Tuin der Lusten’ door de Dungense schilder Henk Groenendaal en een Jeroen Bosch-arrangement van de Hertogboeren.

Hoenderdos noemt het ‘een gemiste kans; dat een initiatief voor een carnavaleske JB-optocht vanuit de dorpen naar Den Bosch het niet gehaald heeft. "Dit Jeroen Boschjaar is hét moment om met iets moois te beginnen en daar dan, bijvoorbeeld met halfvasten, een traditie van te maken”, laat hij weten.

Hij heeft het gevoel dat omringende gemeenten wel uitgenodigd zijn om iets te bedenken voor Jeroen Bosch, maar dat er vanuit Den Bosch nauwelijks interesse is voor de ommelanden.

Meer lezen over Jeroen Bosch? Bekijk dan de longread over de kunstenaar. Volg bd.nl/jb500 voor het laatste nieuws en achtergronden, bekijk het fotoalbum over de opening en speel de Bosch Game.