Volledig scherm
Jeugd volop present bij nieuwe en schone electriciteitscentrale. © Willem Geurts

Waterkrachtcentrale Dommelstroom produceert stroom bij Gestelse stuw

SINT-MICHIELSGESTEL – Het lieflijke riviertje de Dommel levert bij de Gestelse stuw sinds zaterdagmiddag elektriciteit. Na een ingrijpende bouw aan waterkrachtcentrale Dommelstroom volgde zaterdag de zeer druk bezochte officiële openingsmiddag.

Tegen de vijfhonderd bezoekers waren naar de Dommeloever gekomen voor het historische moment. Voor korte, feestelijk getinte redes, enkele ludieke acties, maar vooral de eerste omwentelingen van de vijzel. In het middelpunt van de feestelijkheden de bedenkers van het unieke project: vader Jan en zoon Bram Taks. Zij zagen een droom die zich vijf jaar geleden aandiende, uitkomen.

Dommel
Langzaam bewoog bij het middendeel van de Gestelse stuw de schuif omhoog, een deel van het toestromende Dommelwater zocht en vond de weg naar beneden en zette even daarop de meer dan manshoge vijzel in beweging. Kinderburgemeester Noé Juárez Galeana gaf daarna een klap op de gong. De productie honderd procent schone stroom van de Dommel ging van start. Veel van de aanwezigen waren milieubewuste burgers, die zich via crowdfunding (met de aankoop van een of meer certificaten à honderdvijftig euro) mede-eigenaar maakten. Vijfduizend verkochte deelnamebewijzen droegen in grote mate bij aan het financieren van de centrale.

Naar verwachting gaat Waterkrachtcentrale Dommelstroom jaarlijks rond 650.000 Kwh aan elektriciteit leveren.

Volledig scherm
Grote drukte bij opening Waterkrachtcentrale in Sint-Michielsgestel. © Willem Geurts
Volledig scherm
Vader Jan en zoon Bram Taks staan voor de net opgestarte waterkrachtcentrale Dommelstroom. © Willem Geurts

Boxtel e.o.