Volledig scherm
© Rianneke Mees / BD

Waterkrachtcentrale in de Dommel getest

SINT-MICHIELSGESTEL – De waterkrachtcentrale in de Dommel werd woensdagochtend uitgeprobeerd. En hij doet het. Tot grote vreugd van initiatiefnemer Jan Taks.

„Nog vier kilowatt en dan maak je geld!”, roept software-engineer Erik Hoek van Landustrie boven het lawaai van de generator en de ventilatoren uit. Jan Taks knielt voor de laptop om het moment dat de installatie meer stroom opwekt dan die verbruikt vast te leggen op een foto. Om geld was het hem niet zozeer te doen. Duurzame stroom maken uit het water dat door de stuw bij de Dommel loopt; dat was het doel waar hij - samen met zijn zoon- de afgelopen vijf jaar aan gewerkt heeft. En dat is nu dus gelukt. Taks lacht met zijn hele gezicht. „Eerst ben je aan het fantaseren en dromen en nu is het dan zover!” Hij belt nóg een keer met zijn zoon Bram, die net nu op vakantie is. Zaterdag 5 november is de officiële opening van de waterkrachtcentrale van Dommelstroom. Tot die tijd wordt er proefgedraaid. „Alle stroom die we nu al opwekken is meegenomen.” Bijna 500 aandeelhouders maakten het project mogelijk.

Lees in het Brabants Dagblad, editie De Meierij, van donderdag meer over de waterkrachtcentrale.

Volledig scherm
© Rianneke Mees / BD
Volledig scherm
Jan Taks maakt een foto van het bijzondere moment. © Rianneke Mees / BD
De plaatsing van een acht meter lange schroef in de Dommel bij Sint-Michielsgestel is geslaagd. Het is deze dinsdag het hoogtepunt van de bouw van de waterkrachtcentrale.

Boxtel e.o.