Volledig scherm

Zwemverbod voor Meerse Plas in Den Dungen

DEN DUNGEN - De provincie Brabant heeft een zwemverbod ingesteld voor de Meerse Plas in Den Dungen. In het zwemwater en op het strandje van de Meerse Plas zijn giftige blauwalgen aangetroffen.

Blootstelling hieraan kan huidklachten veroorzaken en voor honden en andere dieren mogelijk dodelijk zijn. Het zwemverbod is ingesteld in overleg met GGD Brabant-Zuidoost. Er zijn verbodsborden geplaatst. Het gaat om de blauwalgen Phormidium en Aphanothece in de vorm van slijmbollen en bentische matten. De bentische matten kunnen losraken van de bodem en aanspoelen op de waterkant.

Toxines
Bij de Meerse plas overleed kortgeleden een hond; de symptomen duidden op neurotoxines (giftige stoffen die de werking van het zenuwstelsel beïnvloeden). Enkele mensen meldden huidklachten na het in contact komen met het water. Waterschap Aa en Maas stelde daarom een onderzoek in en daarbij werden toxines (giftige stoffen) aangetroffen. De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant en de gemeente Sint-Michielsgestel hebben verbodsborden geplaatst bij de plas.

Monitoren
Van dit type blauwalgen is bekend dat ze langer aanwezig kunnen blijven en zich met warmer weer kunnen uitbreiden. De kwaliteit van het water en het strandje wordt de komende tijd herhaaldelijk getest. Als in overleg met de GGD blijkt dat het water weer voldoende veilig is, zullen de verbodsborden weggehaald worden en wordt dit bekendgemaakt.

Boxtel e.o.