Volledig scherm
Bert Verbakel. © Van Assendelft Fotografie

Bert Verbakel uit Nijnsel benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

NIJNSEL - Bert Verbakel (1947) uit Nijnsel heeft woensdag een koninklijke onderscheiding ontvangen en is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

* Van 1971 – 2015: directeur/eigenaar van het bedrijf Verba B.V. Betrokkene is in 1978 als eerste in de sector begonnen met het produceren van kunststof brijvoerbakken voor varkens. Deze voerbakken worden gemaakt van gerecyclede LDPE-kunststof, een duurzame en milieuvriendelijke grondstof. Toen begin jaren tachtig de mestwetgeving werd opgesteld, werden de kunststof brijbakken van betrokkene populairder. Niet zozeer vanwege het materiaal, maar vanwege de verminderde vermorsing van het voer en water. Met de brijbakken ging de mestproductie per varken terug van 2 m3 naar 1 m3 per jaar. Dit was een geweldig onderdeel van de oplossing van de mestproblematiek.

Al vele jaren is de heer Verbakel vrijwilliger bij de Parochie Heilige Oda te Nijnsel. Betrokkene hield/houdt zich o.a. bezig met de bouw van de Sint Antoniuskapel, de restauratie van de Antonius van Paduakerk en de renovatie en inrichting van het Processiepark. Ook was hij nauw betrokken bij het overbrengen van zes heiligenbeelden vanuit de Eindhovense St. Gerarduskerk naar de kerk in Nijnsel.

* 1973 – heden: oprichter en eigenaar van en vrijwilliger bij het ambachtelijk museum Hoeve Strobol te Nijnsel. Dit museum, dat gerealiseerd is bij zijn woonadres, toont het vroegere boerenleven. Betrokkene verricht met vrijwilligers restauraties en onderhoudt de collectie. Daarnaast organiseert hij meerdere historische evenementen in en rondom het museum.

Verder ontvangt hij ieder jaar basisschoolleerlingen van de groepen 4 uit Sint-Oedenrode in het museum in het kader van het Kinderbakproject Van Graan tot Brood.

* 1986 – 1990: bestuurslid van carnavalsvereniging De Heikneuters in Nijnsel. Betrokkene stond aan de wieg van de Nijnselse Bonte Avonden.

* 1986 – heden: oprichter en bestuurslid van en vrijwilliger bij de Vereniging van Klassieke Landbouw Werktuigen. Dit groots evenement wordt jaarlijks georganiseerd op het terrein van de heer Verbakel. Tevens is hij medevormgever van het clubblad; organiseert hij de maandelijkse praatavonden en geeft hij mede richting aan het beleid van de vereniging. Daarnaast is betrokkene voorzitter van de organisatiecommissie van het Plattelandsfestival, dat jaarlijks wordt georganiseerd bij zijn museum.

* 2004 – heden: vrijwilliger bij en voorzitter van Buurtvereniging De Zandhoef te Nijnsel. Betrokkene verricht hand- en spandiensten en stelt zijn huis en tuin open voor verschillende activiteiten die hij mede organiseert. Daarnaast is hij medeorganisator van het jaarlijkse Oogstfeest.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement