Volledig scherm
In Nijnsel bestaat veel verzet tegen de megastal voor bijna 18.000 varkens. © Van Assendelft Fotografie

Brabantse zorgen over megastal in Nijnsel

DEN BOSCH/NIJNSEL - Brabant legt het besluit van de gemeenteraad van Meierijstad om een megastal van bijna 18.000 varkens toe te staan in Nijnsel nog eens langs de lat van het provinciale beleid. 

Maar of dat de komst van de omstreden stal tegenhoudt is de vraag. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings ‘voelt mee in de zorgen’ van de vele tegenstanders van het complex aan de Lieshoutseweg in Nijnsel, bij Sint-Oedenrode. Maar als het er op aan komt is de raad volgens haar 'vrij in zijn overwegingen’. Anders gezegd: het besluit kan door Den Bosch maar moeilijk worden teruggedraaid.

Quote

Zelfs de Zusters van Liefde zijn door de gemeente­raad genegeerd

Hagar Rooijackers

Drie fracties in Provinciale Staten, GroenLinks, SP en PvdA, maken zich grote zorgen over de bouw van de megastal, zo bleek vrijdag tijdens de statenvergadering in Den Bosch. Statenlid Hagar Rooijackers (GroenLinks) is tot de conclusie gekomen dat het project tot stand komt ondanks een massaal verzet: ,,Zelfs de Zusters van Liefde zijn door de gemeenteraad genegeerd."

De fracties wilden weten of de provincie in juni en juli van dit jaar nog contact heeft gehad met de gemeente Meierijstad. Dat is het geval, zegt Spierings. Maar zonder zichtbaar resultaat.