Volledig scherm
© Jan Zandee

Dit is waarom het edelhert een toeristenmagneet is voor Brabant

LIEMPDE - Brabants Landschap heeft met de gisteren uitgezette edelherten een toeristenmagneet in handen. De stichting is verantwoordelijk voor de beesten, ook als er eentje ontsnapt.

Hoe groot de kans is dat automobilisten binnenkort 's avonds in het donker een van de dertien gisteren uitgezette edelherten voor hun bumper kunnen krijgen? Niet zo heel groot, denkt directeur Jan Baan van Brabants Landschap.

Natuurlijk, binnen het omheinde, 300 hectare grote leefgebied van de herten zou het kunnen. Maar veel huizen of asfaltwegen zijn daar niet. Anders wordt het als een dier ontsnapt. ,,Dat houden wij natuurlijk scherp in de gaten, want wij zijn verantwoordelijk. Dan komen we meteen in actie."

Het is een kwestie van een beetje vertrouwen opbouwen, denkt Baan, tussen natuurclubs, boeren en bewoners. Zo'n enorm beest als een edelhert in je achtertuin, dat zijn we in Brabant niet meer gewend. Daarom zal het nog wel even duren, als het al gebeurt, voor de wens van Brabants Landschap om de edelherten in en rond het Groene Woud vrij spel te geven wordt ingelost. Niemand die daar gisteren maling aan had. Enkel lachende gezichten, en een feestelijke toost met een borrel. ,,Dit is de kroon op de ambities van het Groene Woud", zei Baan trots.

Burlen

Met het edelhert heeft hij op zeker een toeristenmagneet in handen. De dieren, bekend om hun imposante gewei, zijn geliefd bij natuurliefhebbers en dagjesmensen. Vooral in bronsttijd aan het einde van de zomer, als de mannetjes zich afzonderen van de groep en met de testosteron gierend door hun lijf oerkreten uitslaan om de vrouwtjes te imponeren, het zogenaamde burlen.

Baan verwacht daarom een aanzienlijke stroom bezoekers richting natuurgebied de Scheeken, waar onder meer een toren wordt gebouwd om de dieren te bekijken. Die toeristen zullen de streek economisch zeker wat opleveren, voorspelt hij. ,,De kritiek dat dit een te duur project is, vind ik dan ook kortzichtig."

Kosten

In totaal kost het inrichten van het gebied, het plaatsen van achttien kilometer hek en wildroosters en de aankoop van de herten zo'n 7,5 ton, waarvan 20.000 euro voor die laatste post. Onder meer de Brabantse PVV is vanwege de kosten erkend tegenstander van het hertenproject. 'Verspilling van belastinggeld voor veredeld hertenkamp', twitterde fractieleider Alexander van Hattem gisteren.

In Nederland werd het edelhert eerder al geherintroduceerd op de Veluwe en meer recent in de Oostvaardersplassen (Flevoland) en het Weerterbos (Limburg). Brabants Landschap had er dan ook voor kunnen kiezen om de dertien herten uit eigen land te halen, maar opteerde voor edelherten uit Frankrijk. Volgens Baan hebben de Franse herten - die afgelopen week al in Tilburg in quarantaine werden gehouden - een 'genetisch hogere graad van natuurlijkheid' dan de Nederlandse. Vrij vertaald: ze zijn nog wat wilder, handelen meer vanuit hun oerinstinct.

Wat dat in de praktijk betekent, kan door de beheerders van het gebied gemonitord worden. Een aantal edelherten heeft een zender meegekregen, waarmee hun bewegingen kunnen worden gevolgd. Van de dieren mag worden verwacht dat zij hun leefgebied op een natuurlijke manier afgrazen, ze eten grote planten. Goed voor het ecosysteem, en misschien scheelt het wat andere kosten van natuurbeheer.