Volledig scherm
Sint Servatius. © Vincent Blom

Servatius patroonheilige voor Meierijstad

SINT-OEDENRODE - Nu Meierijstad een feit is, verdient de nieuwe gemeente ook een eigen patroonheilige. Een eer die te beurt valt aan Sint Servatius, in de vierde eeuw de vroegst bekende bisschop in de lage landen.

Het gemeentehuis van Meierijstad kwam in Veghel, het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode. En Schijndel? Dat voelde zich onderhuids toch een heel klein beetje tekort gedaan. Wellicht kan de nieuwe patroonheilige van Meierijstad dat gevoel wegnemen. Want de parochies in Meierijstad hebben de Schijndelse patroonheilige Servatius ook voorgedragen als beschermheer van de nieuwe gemeente. Bisschop De Korte heeft die keuze inmiddels bevestigd. ,,De kerk doet altijd recht aan de mensen", grapt Vincent Blom, deken van het dekenaat Sint-Oedenrode/Veghel, waaronder heel Meierijstad valt.

Toch is de keuze voor de patroonheilige geen goedmakertje. Sint Servatius heeft in alle drie de voormalige gemeenten zeggingskracht. ,,Hij is ook al patroon van de kerken van Erp en Boerdonk", aldus Blom. ,,En in de Rooise Martinuskerk staat hij afgebeeld in de rij van heilige bisschoppen van Maastricht." De Limburgse hoofdstad is helemaal onlosmakelijk met Servatius verbonden; hij ligt daar ook begraven. ,,Op 13 mei, de dag van Sint Servatius, willen we het patroonschap feestelijk gaan vieren. Daarbij zullen we ook de link met Maastricht leggen." Het programma moet nog vorm krijgen. In elk geval krijgen alle vier de gildes een voorname rol en treedt het Pelgrimskoor met leden uit alle uithoeken van Meierijstad op. Ook de zusters van Liefde uit Schijndel en de zusters Franciscanessen uit Veghel delen mee in de feestvreugde.

Oda en Lambertus

Schijndel, Veghel en Rooi houden overigens ook gewoon hun eigen patroonheiligen: Oda voor Sint-Oedenrode en Lambertus voor Veghel. ,,Het is vooral een mooie traditie om aan een nieuwe gemeente ook een nieuw patroon te koppelen", vervolgt Blom. ,,Zo heeft Amsterdam Sint Nicolaas en Utrecht Sint Maarten. Het kan verbindend en stimulerend werken voor de parochies, gilden en verenigingen in de nieuwe gemeente."