Volledig scherm
© BSR Agency
0
EINDE
0

AZ wacht pittig karwei na povere remise tegen Häcken

AZ wil heel graag de groepsfase van de Europa League halen, maar het blijkt met BK Häcken uit Zweden een lastige tegenstander te hebben getroffen. Vanavond kon er in de thuiswedstrijd niet gewonnen worden (0-0). Een vroege uitschakeling zoals vorig seizoen behoort weer tot de mogelijkheden.

Door Nik Kok

De vrees voor een scenario als dat van het vorig seizoen tegen het Kazakse FC Kairat, toen AZ in dezelfde voorronde van de Europa League werd uitgeschakeld, blijft bestaan na de 0-0. Die nederlaag werkte destijds nog lang door in de geledingen bij de club. Een spookbeeld voor de Alkmaarders in de komende jaargang. Het halen van de groepsfase is voor AZ bijna een must.

Lang was er in de verzengende hitte van het AZ-stadion weinig te beleven tijdens de vuurdoop van trainer Arne Slot die al enkele oefenwedstrijden toewerkte naar een vaste basiself voor de eerste, direct belangrijke wedstrijd van het seizoen. Hij stond er langs de lijn bij in een wit poloshirt, de assistent die zo graag hoofdtrainer wilde worden en zijn spelers al goed kent door zijn rol als assistent. Op het eind van de wedstrijd drentelde hij wat onrustig langs de zijlijn, omdat het bevrijdende doelpunt van zijn ploeg steeds maar uitbleef.

Sporadisch

Hij zag ook dat het voorin nog niet helemaal gestroomlijnd loopt bij zijn ploeg, ondanks het feit dat de club duidelijk wel beter was dan de tegenstander uit Zweden. Een opponent die in maart al begon aan het seizoen en dus beter ingespeeld zou moeten zijn. Maar dat noopte Häcken, slechts één keer in de clubhistorie in het hoofdtoernooi van een Europees toernooi, niet bepaald tot aanvallen. Met voormalig Ajacied Rasmus Lindgren achterin trok de huidige nummer vier van Zweden zich vooral terug om er slechts sporadisch uit te komen. Het was aan de talentvolle aanval van AZ om die muur te slopen.

Dat bleek zo makkelijk nog niet op de broeierige zomeravond, waar elke inspanning voor nog meer zweetdruppels zorgde op de oververhitte lichamen van de spelers. De twee ingelaste drinkpauzes werden ten volle benut voor enige afkoeling.

Een kansrijke vrije trap op de rand van de zestienmeter werd gestuit door de Häcken-muur. Voorzetten van linksback Owen Wijndal, die de concurrentiestrijd van Thomas Ouwejan voorlopig gewonnen lijkt te hebben, kwamen vaak net niet aan. AZ verheugt zich dit seizoen op een vruchtbare samenwerking tussen Myron Boadu en Calvin Stengs voorin. De twee speelden nog nauwelijks samen in het eerste elftal door hun ingrijpende blessureleed. Het aanvalsspel met de twee in de hoofdrol was hoopgevend maar nog weinig daadkrachtig.

AZ drong aan in de tweede helft omdat een doelpuntloos gelijkspel nou eenmaal geen fijn uitgangspunt is met het oog op de return van volgende week in Göteborg. Via een schot van Teun Koopmeiners op de paal kwam de ploeg van Arne Slot nog dichtbij terwijl de invalbeurt van de debuterende Japanner Yukinari Sugawara voor wat nieuw elan zorgde.